Tel.: (+34) 93 412 76 00

Les AV de la Barceloneta i la Vila Olímpica exigeixen al govern municipal que aturi la subhasta al front marítim

Les dues entitats veïnals, juntament amb la Favb i la Confavc, veuen intolerable que l’Ajuntament de Barcelona renunciï al patrimoni creat a la zona marítimo-terrestre ZMT de la concessió C-1004 amb una operació totalment especulativa per part de l’Estat.

El proper dia 19 d’octubre, si no s’atura abans, es farà realitat una de les operacions especulatives més grans de la història de Barcelona. El govern de l’Estat, a través del Ministeri d’Hisenda, vendrà mitjançant una subhasta 26 lots (peces) del nostre front marítim de la nostra ciutat. L’operació te un valor de sortida d’uns 70 milions d’euros i s’estima pugui arribar a superar-ne els 100.

L’Ajuntament ha estat l’únic concessionari real durant tota la concessió d’aquests 30 anys i qui s’ha fet càrrec de les inversions i manteniments de la zona per adequar-la a la seva explotació privada. Resulta que ara està fora de tot dret per assolir tot aquest llegat que va crear i finançar en la preparació de la Barcelona Olímpica. Ara, l’Ajuntament de Barcelona renuncia d’alguna manera a tot aquest patrimoni conquerit dins de la concessió C-1004. Sense participar-hi. És a dir, l’import de la subhasta no es queda a Barcelona sinó que marxarà a les arques del govern central.

Volem expressar la nostra preocupació davant la situació dels establiments d’aquesta concessió, que encara a hores d’avui no s’han posat a la venda. També, i no és menor, una gran inquietud per conèixer com tractaran la resta de concessions que manté l’Estat en el front litoral. Una pregunta clara i concreta: ¿Es parlarà amb els veïns i veïnes o amb el municipi, o s’actuarà d’esquenes a ells?

Volem denunciar públicament que:

Aquesta operació està feta d’esquenes als interessos de Barcelona tant econòmics com socials. Que, a més, no compleix amb el compromisos adquirits ja en el mandat anterior, on es presumia de canviar els usos i també d’un gran acord amb el govern de l’Estat per assolir-ne la gestió. Aquesta subhasta deixa a la ciutat sense capacitat de gestionar i mantenir un patrimoni pagat pels barcelonins i barcelonines, i que ara passarà a mans privades.

L’actual panorama continuarà apostant per un model d’oci nocturn, que crea molts conflictes i problemes al veïnat de la Barceloneta, Vila Olímpica i, també no s’ha d’oblidar, a l’Hospital del Mar.

Que els veïns i veïnes d’ambdós barris no han tingut cap interlocució ni amb el govern municipal, ni tampoc amb la Delegació del Govern de l’Estat a Barcelona, que no han volgut parlar amb nosaltres i no ens han rebut després de saber aquesta resolució.

El greu perjudici que aquesta nova situació provocarà en el compliment del Pla Litoral de Barcelona per tal de convertir el litoral barceloní en un àmbit més sostenible, habitable i arrelat a la personalitat de la ciutat i la seva vinculació a la cultura mediterrània.

Demanem:

1. Que el govern municipal aturi la subhasta.
2. Que faci valdre el dret de l’Ajuntament de Barcelona com a únic concessionari real en aquesta concessió C-1004.
3. Que recuperi la gestió de tot aquest espai litoral i en faci un espai que encaixi amb el pla litoral.
4. Que recuperi els projectes treballats amb anterioritat i que s’ajustin al pla litoral en benefici de la comunitat d’acord amb els requeriments que veïns, veïnes i entitats del territori han reclamat.

Barcelona, 6 d’octubre de 2020

Entitats firmants:

Associació de Veïns i Veïnes de la Barceloneta
Associació de Veïns i Veïnes de la Vila Olímpica
CONFAVC
FAVB


Favb.cat