Tel.: (+34) 93 412 76 00

Roda de premsa: Acció veïnal en el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll

El pròxim dimecres 26 d’abril es commemora a tot el món el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll. Centenars d’associacions de persones afectades per la contaminació acústica s’han unit per enviar a la societat un missatge rotund sobre el problema del soroll i els seus efectes nocius sobre les persones i els seus béns. A Barcelona, la Favb i altres entitats veïnals convoquen una roda de premsa a les 11.30 hores a la plaça de George Orwell. A continuació es farà un minut de silenci, una acció concertada i simultània a ciutats de tot l’Estat.

La iniciativa, que congrega més de 2.600 associacions i entitats d’àmbit estatal, que representen 1.300.000 socis -una xifra que augmenta amb noves adhesions-, té la finalitat de conscienciar els poders públics i la ciutadania dels danys i perjudicis que el soroll i la contaminació acústica causen en la vida de les persones i d’abordar amb urgència les maneres d’evitar-lo o reduir-lo. Ha arribat el moment de passar a l’acció sense dilació.

Per conscienciar sobre el problema, cal informar degudament la població sobre els danys que l’exposició al soroll pot causar, ja que afecta greument la salut i la qualitat de vida, no sent una simple molèstia, sinó un problema greu de salut pública que, a més, lesiona els drets fonamentals de les persones exposades a aquestes immissions.

El soroll també mata

Les entitats convocants consideren que és urgent exigir a les administracions públiques competents el compliment de les lleis i les sentències que s’han dictat per protegir els drets fonamentals de la ciutadania i defensar la seva salut i la inviolabilitat dels domicilis. Per això, l’adopció de mesures preventives i correctores que solucionin el problema del soroll és d’obligat compliment.

La situació del soroll a Espanya empitjora any rere any. Segons l’Institut de Salut Carles III, uns 6.000 ingressos urgents s’atribueixen cada any al soroll del trànsit només a la Comunitat de Madrid, la qual cosa suposa un cost de 83 milions d’euros anuals. I unes 500 persones moren cada any a ciutats espanyoles per infarts de miocardi derivats de l’estrès causat per l’exposició permanent i excessiva al soroll de vehicles, embussos i clàxons, segons els càlculs de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). A escala estatal, les xifres pugen exponencialment si s’inclouen la resta de fonts de soroll i emissors acústics que pateixen les persones cada dia, a més del trànsit.

D’altra banda, el projecte Shhh… de l’Escola Universitària Elisava de Barcelona revela que el 90% dels sonòmetres de la ciutat supera la mitjana diària de nivells de soroll recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que la situació empitjora a la nit, quan gairebé un 10% registra més soroll relacionat amb l’oci que de dia. L’Agència de Salut Pública de Barcelona quantifica en 30 les morts per soroll a la ciutat cada any. I l’Institut de Salut Carles III també ha indicat recentment que el soroll és una variable relacionada amb els ingressos hospitalaris de salut mental d’urgència en tots els grups d’edat, i entre les dones de manera singular, i que suposa un percentatge d’ingressos anuals atribuïbles a aquesta variable del 5,5% del total.

L’OMS també alerta que més de mil milions de joves estan en risc de patir pèrdua auditiva. El soroll es relaciona amb patologies diverses: la demència, l’ictus, les malalties cardiovasculars, la hipertensió, la depressió, l’ansietat, els ingressos hospitalaris, el retard cognitiu i problemes socials com l’absentisme laboral i escolar, la pèrdua de qualitat de l’espai públic, la depreciació d’habitatges i un llarg etcètera.

Durant molt de temps aquests problemes han estat ignorats, excepte pels qui els patien. Sovint són minimitzats o atribuïts a circumstàncies concretes o temporals. També són considerats problemes irresolubles o enfocats com a conflictes d’interessos entre iguals, inventant-se drets que no existeixen o equiparant-los a drets fonamentals, com el dret a la intimitat personal i la inviolabilitat del domicili, quan aquests són preferents.

Davant d’aquesta aclaparadora realitat, els convocants de l’acte de dimecres exigeixen superar l’ambigüitat i demanen que hi hagi una acció decidida. Per això, amb motiu d’aquest Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll fan una crida a la ciutadania i a les Administracions perquè s’uneixin a la iniciativa.

Convocatòria de la roda de premsa:
Dia: Dimecres, 26 d’abril
Lloc: Plaça de George Orwell (Barcelona)
Hora: 11.30 hores
Convoquen:
Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb)
Alerta Poble Sec
AVV del barri Gòtic
AVV del Casc Antic
PACAME
Plataforma Carrers i Places de Gràcia
SOS Enric Granados
SOS Triángulo Golfo
STOP Concerts Fòrum
Xarxa Veïnal del Raval


Favb.cat