Tel.: (+34) 93 412 76 00

Roda de premsa: presentació de la plataforma ZER0PORT

Moviments pel clima, entitats socials i organitzacions ecologistes conformen la nova Plataforma Zer0port per articular les seves lluites pel decreixement del port i de l’aeroport de Barcelona.

Per explicar les demandes concretes de la Plataforma, intervindran:

Tot i la crisi climàtica i ecològica actual i els milions de tones de GEH i altres contaminants que emeten el port i l’aeroport de Barcelona, AENA i Port de Barcelona estan acordant i projectant noves ampliacions, que permetran incrementar-ne la capacitat i també les emissions.

A més a més, a causa de les ingents quantitats de residus i partícules contaminants i la gran contaminació lumínica i sonora que generen, el port i l’aeroport afecten negativament la salut i el benestar de les poblacions veïnes i n’alteren el comportament.

Són, així mateix, peces angulars d’un model econòmic i turístic insostenible que atempta contra les necessitats vitals bàsiques i que implica un fort impacte social: encariment de l’habitatge, massificació de l’espai urbà i del transport públic, precarització laboral, desaparició del comerç local, greus problemes de mobilitat.

Ambdues infraestructures han destruït el seu entorn immediat, arrasant la línia natural de costa i valuosos espais naturals, que són font de biodiversitat, aporten múltiples beneficis ambientals, socials i econòmics, i ajuden a atenuar els efectes del canvi climàtic.

Davant aquesta situació, moviments pel clima, entitats socials i organitzacions ecologistes uneixen les seves lluites en un front comú, la nova Plataforma Zer0port. Reclamen responsabilitat al Govern espanyol, a la Generalitat de Catalunya i als ajuntaments implicats, administracions que han declarat l’emergència climàtica; per fer un gir radical en les actuals polítiques expansionistes i insostenibles que venen impulsant aquests dos sectors.

Organitzacions que formen la plataforma: Ciutat Vella no està en venda, Plataforma veïnal Som Paral·lel, La Barceloneta Diu Prou, Plataforma en Defensa de la Barceloneta, Comissió d’Habitatge de la Barceloneta, Fem Front al Turisme a Sants, Ecologistes en Acció de Catalunya, Rebel·lió o Extinció – XR Barcelona, Assemblea de Barris Pel Decreixement Turistic (ABDT), Climacció
Assemblea de 15M de Sarrià – St. Gervasi, Prou Soroll, Teachers For Future Catalunya (T4Fcat), DEPANA, Lliga per a la Defensa pel Patrimoni Natural, Fridays for future barcelona, Moviment per la Justícia Climàtica, Solidaritat i Comunicació-SICOM, Families For Future BCN, Revo Prosperitat Sostenible, FAVB (Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona)


Favb.cat