Tel.: (+34) 93 412 76 00

Comunicat de l’AV de l’Esquerra de l’Eixample sobre l’espai de Germanetes

L’AVVEE ha reivindicat des de fa molts anys el conjunt d’equipaments (Institut, escola bressol, habitatges socials, centre de dia, zona enjardinada…) la realització dels quals començarà ben aviat a l’espai de “Germanetes”. En aquest sentit, la nostra associació no té res a veure amb les al·legacions que un grup del barri fa circular aquests dies, demanant la paralització de les obres i el manteniment del conjunt de l’espai com una “zona verda”.

Des de l’AVVEE volem subratllar la urgència d’aquests equipaments per atendre les necessitats socials del barri i preservar la convivència del seu veïnatge. Urgència davant la demanda de places públiques d’ensenyament. Urgència pel que fa a l’atenció de la gent gran. I urgència també pel que fa a la necessitat de desenvolupar l’oferta d’habitatge social de lloguer, front la pressió especulativa immobiliària que està expulsant del barri veïnes i veïns amb rendes baixes.

Més que mai, per tant, el conjunt d’equipaments de Germanetes esdevé cabdal per cohesionar el barri i preservar els drets del seu veïnatge – començant pel dret de viure-hi, davant l’onada de “gentrificació” que va estenent-se per la ciutat.

Des de l’AVVEE, que ha lluitat per conquestes d’espai urbà com el Parc de Joan Miró, posem en guàrdia també davant la demagògia de les dites al·legacions, quan invoquen la salut dels infants davant la contaminació mediambiental. A banda que el projecte de Germanetes preveu el manteniment d’una zona enjardinada, la contaminació atmosfèrica no depèn de que s’aturi la construcció de cap equipament, sinó de la dràstica reducció de la circulació rodada al barri com al conjunt de l’Eixample. Per això l’AVVEE ha estat immersa des del principi en el debat de les superilles i impulsa projectes de pacificació de carrers – com ara el tram d Consell d Cent des de Joan Miró fins a Urgell.

Cal entendre que, més enllà de les intencions o la bona fe del grup promotor d’aquestes al·legacions, la no realització dels equipaments de Germanetes només interessa els especuladors immobiliaris. Els pisos de la zona, revaloritzats, en venda o llogats, són més rendibles destinats a una població de major poder adquisitiu – i, sovint, flotant – que no pas a famílies amb infants o a gent gran. La “gentrificació verda” no és una perspectiva acceptable.

L’Esquerra de l’Eixample, històricament deficitària en equipaments i habitatge social, necessita “fixar” el seu veïnatge. I necessita millorar la seva qualitat de vida amb polítiques mediambientals serioses. Que ningú caigui en el parany de solucions màgiques que només servirien per soscavar la cohesió del barri. L’AVVEE no oposa equipaments i medi ambient. Ho volem tot. I treballem per aconseguir-ho.

Junta de l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample.


Favb.cat