Tel.: (+34) 93 412 76 00

Concentració de rebuig a la construcció de la nova terminal de creuers

L’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i Ecologistes en Acció convoquen els mitjans de comunicació a la:

CONCENTRACIÓ DE REBUIG A LA CONSTRUCCIÓ DE LA NOVA TERMINAL DE CREUERS

que tindrà lloc el proper dimecres 25 d’octubre de 2017 a partir de les 8:30h a la plaça dins el World Trade Center, al Port de Barcelona, amb motiu de la celebració del Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de Barcelona.

També us fem arribar el comunicat de rebuig a la terminal impulsat per aquestes quatre entitats, amb el suport d’una àmplia representació de la societat civil de la ciutat.

Durant la concentració, les entitats atendran els mitjans de comunicació.

No a la nova terminal

Oposició social a la nova terminal de creuers per la massificació turística i per la contaminació que l’activitat genera a la ciutat, especialment als barris més propers al Port.

Reclamem que s’aturi la nova licitació, que la Generalitat recuperi les competències en la gestió del Port de Barcelona i que sigui la ciutat la qui defineixi la política de creuers per ser un sector amb fort impacte sobre ella.

El Port de Barcelona ja disposa de set terminals de creuers i una més en construcció, de la companyia Carnival Corporation. La decisió del Port de licitar una nova terminal a la naviliera MSC topa amb l’ampli consens social i polític sobre la necessitat urgent de limitar i regular el turisme massiu, del qual el turisme de creuers n’és la versió més intensiva. En cas de no aturar-se, la nova terminal suposaria assolir aproximadament la xifra de 5 milions de creueristes l’any 2021 segons les tendències actuals de creixement del port, un increment del 90% en relació a l’any 2016, quan es va assolir la xifra de 2.684.000 creueristes.

Barcelona pateix actualment les conseqüències cada cop més greus del monocultiu turístic: expulsió de veïnat i manca d’habitatge assequible, problemes de mobilitat i saturació de l’espai públic, desaparició del comerç de proximitat, sobrecàrrega de la xarxa de transport públic, dependència d’un sector gens distributiu i promotor de l’ocupació més precària i mal pagada a la ciutat. La indústria dels creuers està controlada pels grans capitals i les empreses d’inversió internacional sota la lògica de l’increment de beneficis a curt termini i l’externalització dels costos, i intensifica el desembarcament de grans masses de turistes que literalment col·lapsen diferents zones de la ciutat.

Un dels principals impactes dels creuers són les elevades emissions de contaminants a l’atmosfera (SO2, NOx, partícules en suspensió PM10, PM2,5 i ultrafines, altament cancerígenes, així com altres hidrocarburs perillosos) que afecten especialment als barris més propers a les terminals. Una contaminació que és producte de l’ús d’un fueloil pesant 100 vegades més tòxic que el dièsel que utilitzen automòbils i camions. Aquest combustible està prohibit en els ports europeus del Mar del Nord i del Bàltic per la regulació d’una Àrea de Control d’Emissions de Sofre (Sulphur Emission Control Area – SECA, en anglès) que limita a un màxim de 0,10% de contingut de sofre en massa en comparació amb el 3,5% permés al Port de Barcelona. Amb la construcció de la nova Terminal F s’arribaria a un total de 9 terminals en funcionament incrementant tant el nombre de creueristes com de creuers que fan estada al Port de Barcelona, fet que suposaria duplicar les emissions de contaminants amb l’impacte derivat sobre la qualitat ambiental de la ciutat i la salut de les seves ciutadanes.

Per tots aquests motius, les entitats signants reclamem:

-L’aturada immediata de la licitació de la nova terminal de creuers.
-La recuperació de les competències en la gestió del Port de Barcelona per la Generalitat de Catalunya
-Que sigui la ciutat de Barcelona la qui defineixi aquestes polítiques turístiques de gran impacte, en lloc d’una Autoritat Portuària de Barcelona depenent
del Ministeri de Foment i visiblement aliena als interessos del territori i la població


Favb.cat