La Confavc i la Favb inicien aquesta setmana un cicle als barris per retornar el focus a la problemàtica de l’exili i l’acollida
Tota història d’exili té episodis dramàtics, però gràcies a la solidaritat humana també pot tenir episodis dolços si els veïns i les veïnes promouen una vida acollida, pròxima i empàtica.
Al projecte de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc) Una Mà Amiga s’hi ha sumat el suport que la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (Favb) dona al programa Refugiats-Benvinguts. Els dos es complementen per tornar a visibilitzar el problema de les persones refugiades i donar recursos al veïnat sobre com hi poden intervenir.
Una Mà Amiga és un projecte vertebrat a partir de cine-fòrums al voltant d’un breu documental i les intervencions dels protagonistes de l’audiovisual que han patit refugi, però també han rebut el suport de mans amigues en el seu procés d’acollida. En concret, les històries de vida expliquen les experiències d’una noia siriana; un home d’El Salvador perseguit pel fet de ser homosexual; un fill de republicans espanyols nascut a la Maternitat d’Elna, i un refugiat del Congo. Aquest projecte ha rebut el suport del programa Barcelona Ciutat Refugi, de l’Ajuntament de Barcelona.
El programa solidari Refugiats-Benvinguts és una iniciativa que permet que sigui el mateix veïnat qui pugui donar acollida a les persones refugiades a casa seva a través d’un programa de suport, trencant, d’aquesta manera, el model de refugi institucional en què les persones refugiades són confinades a llocs massificats.
La presentació d’aquests projectes arrenca aquest dimarts 28 de novembre a les 19:00 hores a Ca l’Isidret del Poblenou (C/ Pere IV amb Josep Pla), amb la presència d’Alejandro Díaz, el refugiat d’El Salvador, i Jaume Buch coordinador de Refugiats-Benvinguts.
Aquesta xerrada s’ha fet amb la complicitat també de les AV del Poblenou, Sant Martí, La Palmera, Paraguai-Perú, Verneda Alta, Via Trajana, La Pau, Maresme, Besòs, Provençals-Verneda, Gran Via Paraguai, i Diagonal Mar, amb la Plataforma Nord-Est de Sant Martí.
Dimecres 29 de novembre es farà el mateix al local de l’AV Esquerra de l’Eixample (Carrerc Calàbria 262), a les 19:00 hores amb la presència de dues persones exiliades: Saoka Kingolo, del Congo; i també l’Alejandro Díaz, refugiat d’El Salvador.