Tel.: (+34) 93 412 76 00

Glòries, la transformació eternament inacabada

Després de set anys d’obres, retards i sobrecostos, el túnel de les Glòries, l’obra més emblemàtica de la transformació ideada fa quinze anys per a aquest nus de comunicacions i rubricada el 2007 en el Compromís per Glòries, ja és una realitat. Però no significa, ni de bon tros, la llum al final del túnel per a tots els barris de la zona, que esperen una transformació completa de la gran plaça que Ildefons Cerdà va idear com el centre de Barcelona i que ha d’endreçar d’una vegada per totes l’entorn. Barris trossejats, sorolls i molèsties, però també dèficits d’equipaments que s’arrosseguen de forma eterna. Queden moltes obres pendents, algunes ja en marxa, com la connexió del tramvia per la Diagonal o la promoció d’habitatge públic més gran de Barcelona, al costat del Mercat dels Encants. D’altres ni tan sols tenen un calendari definit.

Criden l’atenció alguns projectes pendents, substancials per a la remodelació de l’entorn de Glòries, però encara penjats. És el cas d’una part del parc de Glòries, on hi ha d’anar una gran pèrgola i un jardí “d’immersió”, amb una zona de joc i una àrea per a gossos. També a la part nord de la plaça hi ha pendent de construir l’Escola Gaia, a l’antiga fàbrica de paraigües, així com un edifici d’habitatges d’onze plantes a la Diagonal. Pel que fa a la urbanització de la Gran Via, encara cal crear un espai per a vianants amb zones d’estada, àrees de joc infantil i arbres, i carrils per a bicicletes i veïns. L’Ajuntament encara busca ús per a uns habitacles entre el túnel i la superfície de les Glòries: un estudi d’arquitectura proposa convertir aquests espais secrets en un hivernacle, un umbracle i una gruta. Però sobre el paper, res definit. I les obres del tramvia, també acumulant anys de retard, no estaran acabades fins a principi del 2024.

Més enllà dels grans projectes pendents, Carrer repassa amb les associacions veïnals la lletra més petita i menys mediàtica dels compromisos pendents.

Poblenou: Un CAP i un poliesportiu

“Ni la pandèmia ni els nous residents dels habitatges que s’han construït els darrers dos anys no són prou motiu per despertar l’interès de l’Administració per donar sortida al CAP del carrer de Bolívia, que està fet des de fa cinc anys i a l’espera d’una cessió a la Generalitat”, lamenten a l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou. Consideren que aquest equipament és “urgent”, sobretot perquè inclou un hospital de dia i un centre de salut mental per a infants i joves. Un CAP, per cert, que els veïns reclamen des de fa més de dues dècades. A la llista de greuges del Compromís també hi ha el poliesportiu de Sancho de Ávila. Aquí els veïns ni tan sols saben quan començaran les obres, però estimen que no serà fins al 2024. També esperen la construcció d’un centre integral de Formació Professional en un solar ara ocupat pels barracots de l’Escola Auditori.

Sagrada Família: Un centre social i habitatge

Al barri de la Sagrada Família, el veïnat reivindica el centre social intergeneracional a l’antiga Fàbrica del Sucre, situada al carrer de Cartagena. “Aquí hi ha d’anar l’espai jove amb sala de concerts, un espai per a l’Agrupament Escola Gaudí i un local d’assaig per als Castellers, però ni tan sols s’ha publicat el concurs del projecte”, asseguren des de l’associació veïnal, que alerta que “també està pendent la creació de 112 habitatges de protecció pública al solar del camp de Blat”.

Fort Pienc: Salut i esport

En aquest barri també esperen un CAP, des del 2007. I després de canvis d’ubicacions i excuses burocràtiques, l’haurien hagut de veure inaugurat el 2022. “Ha arribat aquesta data i encara s’està redactant el projecte bàsic i executiu del nou equipament i dels habitatges dotacionals que s’hi faran a les plantes superiors. Ens diuen que el tindrem el 2026”, lamenta Jordi Casanovas, de l’Associació de Veïns i Veïnes del Fort Pienc. Denuncia que els veïns del barri reben assistència “en un local inadequat, l’edifici dels antics Dispensaris Blancs de la Caixa de Pensions, i uns mòduls instal·lats provisionalment a l’interior d’una illa del carrer d’Ali Bei, que es van muntar a corre-cuita el febrer del 2021 en plena pandèmia”. L’altre equipament pendent és el poliesportiu, compartit amb el barri del Poblenou, que s’ha de construir a l’espai fronterer dels dos barris. “Ja ens van dir que la seva construcció no començaria abans de la segona meitat del proper mandat municipal”, remarca Casanovas.

Clot-Camp de l’Arpa: La Gran Via i equipaments socials

La inauguració del túnel de les Glòries ha estat un respir, però “hi ha qüestions fonamentals per al barri totalment abandonades”, avisa Miquel Catasús, de l’Associació de Veïns i Veïnes del Clot-Camp de l’Arpa. I és que segons els acords del 2019, la urbanització definitiva de la Gran Via ja hauria d’estar en obres, però encara no hi ha avantprojecte. “Exigim que almenys s’adjudiquin les obres en aquest mandat, perquè només licitar-les no dona garanties, ni polítiques ni jurídiques”. I si no és així, afegeix Catasús, “serà imperdonable”. En aquesta zona també falten equipaments inclosos en el Compromís per Glòries, com l’auditori-cinema-teatre, una residència de gent gran i el nou local per al casal de joves: “No avancen gens des de fa quatre anys”. L’entitat veïnal reclama que els projectes es facin “amb consens veïnal i celeritat”.



Favb.cat