Tel.: (+34) 93 412 76 00

Futur incert per a la plaça d’en Joanic

Un calendari d’obres definit, diàleg amb tots els agents implicats -i no només amb els veïns directament afectats- i, sobretot, visualitzar com serà la futura plaça d’en Joanic. És la carta als reis que fa l’Associació Veïnal de la Vila de Gràcia per al pròxim mandat. I és que un any després d’haver-se aprovat la Modificació del Pla General Metropolità de Gràcia, que preveu una zona verda i una altra d’equipaments a l’entorn de la plaça, els veïns desconeixen com es concretaran les actuacions en aquest perímetre, on hi ha gairebé 400 finques afectades. L’Ajuntament va negar aleshores un enderroc massiu, però no va donar pistes sobre la nova vida d’aquesta plaça que es va construir el 1877, ni de quins immobles sobreviurien pel seu possible valor patrimonial i quins no.

“Fins ara cap govern municipal s’ha atrevit a dir què farà amb Joanic. Això s’està enquistant”, denuncia Toni Ramon, president de l’AV de la Vila de Gràcia, que alhora es pregunta com pot ser que “es donin permisos d’obres en cases que estan afectades, o que s’hagin produït compravendes de pisos afectats sense que l’Ajuntament hagi exercit el dret de tempteig i retracte”. L’entitat veïnal aposta per mantenir la idea inicial de fer de Joanic un corredor verd que uneixi la Ciutadella i Collserola: “Arribaria pel passeig de Sant Joan a Joanic, que es convertiria en una ròtula verda que portaria a Pi i Margall, que ara està guanyant verd”, explica Ramon. Admet, però, que aquesta solució, si bé redueix l’afectació sobre les finques, “continuaria tenint afectació; però amb una cirurgia fina, en comptes d’una amputació total, es faria una plaça molt digna”. En qualsevol cas, descarta una requalificació massiva que salvi la totalitat dels gairebé 400 pisos i cases afectades, “perquè afortunadament no tot pot ser habitatge menjant-se el verd”.

L’activista creu que el barri mereix més verd, al marge que hi hagi una part de veïns que puguin veure com casa seva va a terra. I és que Ramon remarca que “la majoria d’ells van comprar a bon preu sabent que els terrenys estaven afectats i que, per tant, hi havia data de caducitat”. Pensa, en tot cas, que es pot trobar un equilibri que garanteixi el verd i, alhora, protegeixi les finques que aportin valor patrimonial. Però remarca que algunes torretes baixes “ja estan molt degradades”, i es pregunta si té sentit conservar-les en detriment de més verd.

La idea de l’associació veïnal és recuperar la plaça per al barri, ja que ara és “una mena de forat negre que interromp el corredor natural entre el passeig de Sant Joan i Pi i Margall”. “El pas està tallat en sec per unes cases i una vorera estreta, i has de fer una triangulació per arribar a Pi i Margall. Cal estudiar quin és el millor disseny perquè es pugui passejar per la zona, amb més verd i més espai per al veïnat”, conclou Ramon.

Casetes afectades al carrer de Ramón y Cajal, a tocar de Joanic.


Favb.cat