Tel.: (+34) 93 412 76 00

Judici popular al projecte Castor

El dissabte 17 de juny se celebrarà a la Sala d’Actes del Palauet Casades a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona el judici popular al projecte Castor. L’acte començarà a les 9:30 hores i té com a objectiu exigir justícia contra els delictes del poder corporatiu i financer.

El projecte Castor és un magatzem geològic de gas: un antic jaciment de petroli que, una vegada buit, és utilitzat per dipositar gas, 22 km mar endins. A més de la plataforma marítima, compta amb una planta d’operacions terrestre, unides per un gasoducte de 30 quilòmetres.

El sismes provocats pel funcionament del projecte Castor són només la punta de l’iceberg: més de 1.000 terratrèmols a la zona entre Benicarló, Vinaròs i Alcanar. Un projecte fallit, innecessari i perjudicial per a la població, amb un pressupost inicial de 500 milions d’euros que ha acabat tenint un cost de 1.700 milions d’euros. Tot i no haver entrat cap dia en funcionament, el manteniment anual d’aquesta infraestructura suposa un cost anual de 16 milions d’euros.

Ens deixa 20 persones investigades per prevaricació mediambiental i una indemnització per l’empresa constructora ESCAL UGS/ACS de 1.351M€ (després de la seva renuncia a la concessió), en concepte de “reconeixement d’una compensació per les inversions efectuades”, a la qual si afegim els interessos ens queda la xifra de 2.420M€ a pagar pels ciutadans en 30 anys. Un negoci molt lucratiu per l’empresa, i també per a la banca: els 1.350M€ ja han estat avançats per bancs com el Santander, Bankia i Caixabank per ordre del Govern abans d’esgotar el termini de 30 dies -tot i tenir una sentència del Tribunal Suprem que permetia no haver de fer-ho-, mentre altres transferències a serveis públics es retarden mesos o fins i tot mai arriben.

Al projecte Castor hi han intervingut: un conglomerat d’empreses liderades per la multinacional ESCAL UGS/ACS propietat de Florentino Pérez, successius governs -tant del PP com del PSOE- i els seus Ministres d’Indústria, Energia i Turisme, i tot amb el suport econòmic del Banc Europeu d’Inversions (BEI). Un projecte liderat per aquest triumvirat que ha suposat, a dia d’avui, un cost aproximat de 3.420M€, afegint el manteniment, el cost del possible desmantellament i altres despeses diverses.

Aquesta xifra l’estem pagant els i les ciutadanes, en diferit a la nostra factura del gas, mentre la nostra població pateix un 17% de pobresa energètica. En un context de crisi i desinversions socials, la despesa del Castor supera l’import de les retallades en sanitat.

El projecte Castor ha generat deute il·legítim, i volen que ho paguem de les nostres butxaques. Un deute privat on s’han socialitzat tots els costos i riscos, unes instal·lacions que no es desmantellen, i un deute que segueix creixent.

Però no ho permetrem … ens estem organitzant per revertir aquesta estafa i us convidem a que participeu en el judici. Us podeu inscriure aquí.

Perquè sabem que el projecte Castor és un deute-estafa de 3.420 milions d’euros que ja ens estan carregant a la factura del gas,
Perquè volem “seure” a la banqueta dels acusats als culpables d’aquest desastre social i ambiental, que són l’Empresa ACS i Florentino Pérez, el Govern espanyol tant del PSOE com del PP, i el Banc Europeu d’Inversions (BEI),
Perquè farem un judici que apunti als delictes del poder corporatiu i financer,
Serem moltes per exigir justícia,
Per la memòria i contra la impunitat,
I que la història no torni a repetir-se mai més, enlloc!

Contacte premsa.
premsa[a]odg.cat / +34 640.745.025


Favb.cat