Tel.: (+34) 93 412 76 00

La crisi de l’habitatge comença a ser una emergència a la Dreta de l’Eixample

Un informe realitzat per la Comissió d’Habitatge de l’AV de la Dreta de l’Eixample denuncia l’increment de la compra d’immobles sencers per part de fons d’inversió per convertir-los en pisos de luxe

La Dreta de l’Eixample és un dels barris de Barcelona que més està patint el procés imparable d’expulsió del veïnat. Al factor de la pèrdua d’habitatge d’us residencial per la proliferació d’oficines i apartaments turístics, s’hi suma ara la gentrificació conseqüència dels desnonaments invisibles que provoquen els abusius preus dels lloguers. Aquesta és una de les conclusions de l’Informe Habitatge que ha elaborat la Comissió d’Habitatge de l’Associació de Veïnes i Veïns de la Dreta de l’Eixample.

L’estudi constata que l’expulsió del veïnat s’ha vist “extraordinàriament incrementada per la compra d’immobles de propietat vertical per part de fons d’inversió i societats especulatives per convertir-los en apartaments de luxe”. Segons l’entitat veïnal, durant el 2016 i el 2017 es van detectar al barri “452 compravendes d’unitats registrals i la presència en el mercat de 30 edificis en venda”. Tanmateix, afegeixen, aquestes xifres són superiors perquè la seva recerca s’ha limitat a les webs immobiliàries.

Que l’habitatge al barri s’ha convertit en un producte molt llaminer per al mercat especulatiu ho confirma el fet que “el valor de la compra-venda a la Dreta de l’Eixample suma la quantitat de 250 milions d’euros anuals i uns 50.000 m2 de sostre en venda”. Entre les causes que provoquen aquesta “situació d’emergència”, l’informe esmenta la LAU, el turisme massiu, els privilegis fiscals, la inexistència d’un parc d’habitatge públic, la situació d’inferioritat del Pla General Metropolità en relació als Plans Especials fets a mida dels promotors i el propi valor patrimonial del barri.

Per garantir el dret del ciutadà a l’habitatge, l’informe reclama a les administracions canvis legislatius urgents. Entre aquests, destaquen:

– Aplicació de la legislació vigent
– Suspensió dels llançaments per decret llei
– Moratòria de 5 anys en l’extinció dels contracte de lloguer
– Cessió immediata per part de la SAREB d’un mínim del 30% del seus habitatges
– Ratificació de la Carta Social Europea revisada
– Modificació legislativa urgent de lÍndex de Preus del Lloguer per fer-lo vinculant.


Favb.cat