Les entitats impulsores de la iniciativa estan recollint 15.000 firmes per garantir un model de gestió pública d’un servei bàsic
Una quarantena d’entitats de Barcelona han posat en marxa una campanya per aconseguir que la gestió de l’aigua de la ciutat sigui pública i participativa. La iniciativa ciutadana per la remunicipalització de l’aigua, que va començar el 15 de desembre passat i acabarà el pròxim 15 de febrer amb la recollida de 15.000 firmes d’acord amb el que estipula el reglament de participació municipal, vol interpel·lar la ciutadania a través d’una consulta. Amb la pregunta: ¿Vol vostè que la gestió de l’aigua de Barcelona sigui pública i amb participació ciutadana?, els promotors tenen com a objectiu instar el ple municipal a prendre les mesures necessàries per garantir un dret humà com és l’accés a l’aigua.
La iniciativa s’inspira en les consultes i referèndums convocats per diferents moviments socials en ciutats com Madrid i Berlin, i en països com Itàlia i l’Uruguai. A més, s’emmiralla en la històrica lluita veïnal portada a terme durant els anys noranta contra els impostos abusius del rebut de l’aigua. “El moviment veïnal va ser capaç de mantenir un pols amb les administracions que va durar gairebé deu anys i que va finalitzar amb una amnistia fiscal perquè el deute es reduís”, ha explicat la presidenta de la Favb, Ana Menéndez, durant la roda de premsa que s’ha celebrat aquest dijous 11 de gener a la plaça Sant Felip Neri per informar de la campanya.
Des de la plataforma Aigua és Vida, Míriam Planas ha recordat la importància que la ciutadania prengui les regnes d’aquest procés democràtic de recuperació de la gestió de l’aigua de la ciutat en mans privades des de fa 150 anys, sobretot després “que s’hagin aprovat dues mocions a l’Ajuntament de Barcelona per estudiar la remunicipalització de l’aigua però no s’hagi pres cap decisió al respecte”. En aquest sentit, Planas ha criticat amb contundència la presentació de dos recursos contra la proposta de multiconsulta ciutadana i ha vist al darrere la mà d’Agbar. “És un atac molt greu a la democràcia i no pot ser que els interessos privats es posin per davant dels debats que planteja la ciutadania”, ha lamentat.
Maria Campuzano, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, ha insistit en la necessitat de canviar el model de gestió dels serveis bàsics perquè és l’única forma d’acabar amb la pobresa energètica. “Tant l’aigua com l’energia quan es tracten com un negoci provoquen que més d’un 10% de la població catalana no puguin accedir a aquests serveis”, ha criticat. Segons dades d’aquesta entitat, entre el 2008 i el 2016 a l’àrea metropolitana de Barcelona es van produir més de 75.000 talls d’aigua. Per això, ha defensat que sigui la ciutadania la que es posi ara al davant de les administracions i faci propostes concretes per gestionar l’aigua.