Tel.: (+34) 93 412 76 00

La Model: Ho hem aconseguit!

La plataforma ciutadana “Fem nostre l’espai de la Model” s’ha reunit aquesta tarda i vol expressar públicament la seva satisfacció pel tancament definitiu de la presó Model, llargament reivindicat i que es produirà demà.

Valorem molt positivament el conveni signat aquest passat mes de gener entre la Generalitat i l’Ajuntament, que ha fet possible que arribi aquest dia. Ens agradaria que la col·laboració continués. Acaba una etapa i en comença una de nova. Un cop aconseguit el tancament de la presó, volem ser agents actius del procés que ara s’obre, treballant al costat de la Generalitat i de l’Ajuntament, amb cadascú en relació a les seves respectives competències.
Ara pertoca treballar per aprofitar bé aquestes dues illes de l’Eixample, un dels pocs grans espais que queden per recuperar a Barcelona. Conflueixen tres dinàmiques reivindicatives: la necessitat d’una gran zona verda per a una part de la ciutat tan edificada i densament habitada; afrontar algunes de les mancances en equipaments públics -de barri i de ciutat-; i crear un Espai de Memòria del que ha significat la presó Model en els seus 113 anys d’existència.

Finalment, demanem l’obertura d’un procés participatiu, que no s’allargui en el temps però permeti actualitzar en el que sigui necessari el Pla Director del 2009, revisant a l’alça les previsions de zona verda i equipaments, en la mesura que l’Ajuntament disposa també de l’espai del carrer Nicaragua que la Generalitat es reservava llavors per a usos terciaris, mai acceptats pel veïnat.
Plataforma Fem nostre l’espai de la Model
Barcelona, 7 de juny de 2017

Més informació: presomodel

Recordem el nostre Manifest fundacional:

La presó Model de Barcelona es va inaugurar l’any 1904 i les seves instal·lacions estan totalment obsoletes i degradades. Ningú no posa en dubte la necessitat de traslladar els interns que actualment l’ocupen.

La Generalitat de Catalunya des de fa 32 anys és la responsable dels Centres Penitenciaris a Catalunya. En els darrers anys s’han construït cinc nous centres, però el centre previst per substituir La Model de Barcelona no s’ha construït encara.

Les necessitats d’espai lliure i equipaments per a la ciutadania de Barcelona, especialment a l’Esquerra de l’Eixample com a zona molt densament poblada, tampoc ningú no les posa en dubte.

El darrer compromís era que durant el primer semestre de 2017 l’espai de la presó Model fos alliberat, però s’han incomplert reiteradament els terminis i els compromisos signats per les administracions per tal que la recuperació d’aquest espai per a la ciutat esdevingui una realitat.

Barcelona no pot esperar més temps a gaudir de les dues illes de l’Eixample que ocupa actualment la presó, per això:

– Volem que les administracions compleixin els terminis compromesos per poder buidar la presó model
– Volem que aquest espai es destini exclusivament a zona verda, equipaments públics i espai de memòria
– Reprenent la llarga trajectòria de reivindicacions ciutadanes, volem impulsar la plataforma per a la transformació ciutadana de l’espai de la model i
continuar amb el procés de participació ciutadana que hi ha hagut per decidir el seu futur

Convoquen: Associació de Veïnes i Veïns de l’Esquerra de l’Eixample (AVVEE), Associació Cultural Helios Gómez, Associació de Pares de fills amb Autisme, Associació Intercultural Nakeramos, Associació Memòria dels Dibuixants, Asociation Mémoire Graphique, Associació Catalana d’Expressos i Represaliats polítics, Assemblea 15M del Barri Esquerra de l’Eixample, Bidó de Nou Barris (Ateneu Popular 9 Barris), Casal de Joves Queix, Centre Social Sants, CNT Catalunya, Consell d’Entitats de Barcelona, Cooperativa la Ciutat invisible, Comissió Obrera Nacional de Catalunya, Consell de la Joventut de Barcelona, Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Fem Sant Antoni, Fundació Cipriano García-CCOO de Catalunya, Fundació d’Estudis Llibertaris i Anarcosindicalistes, Fundació Ramda x Xirinacs, Observatori Europeu de Memòries UB, Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, Raons Públiques, Recreant Cruïlles/Espai Germanetes, Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, SOS Monuments, UGT de Catalunya “Memòria històrica”, Unión Romaní


Favb.cat