Tel.: (+34) 93 412 76 00

Les AV de Glòries sobre l’inici de les obres i el moment actual

En primer lloc, volem posar de manifest el nostre desacord amb l’organització d’aquest acte d’inici d’obres que ha relegat per a un altre moment la presència de la ciutadania. No som partidaris dels actes protocol·laris “perquè toca” i ja està. Reclamem, doncs, que una vegada iniciades les obres de forma efectiva, es convidi els veïns i veïnes a participar en un acte de celebració de l’esdeveniment.

Ens fa goig, ho hem de reconèixer, l’anunci de l’inici de les obres del Parc de les Glòries segons el disseny que els seus autors van anomenar Canòpia urbana, projecte que permetrà gaudir d’un gran parc al centre de la ciutat, compromès amb la sostenibilitat, que contribuirà de manera clara a la millora de la maltractada qualitat ambiental de Barcelona. Ara, veïns i veïnes, veiem més a prop la possibilitat de recuperar aquest espai de la ciutat perquè esdevingui un gran parc.

Cert que també estem satisfets per la represa de les obres dels túnels, obres que, si s’haguessin fet bé les coses, no haurien estat aturades tant de temps i ja estarien en una fase molt avançada.

Ja sabeu que tenim presa per gaudir del parc, que volem celeritat, però també responsabilitat professional dels executors de l’obra. No volem que es repeteixin retards de cap mena.

Però la transformació urbanística de les Glòries no acaba amb el parc. Inclou la construcció d’habitatge assequible que tan necessari és per a la ciutat en aquests moments que els especuladors han posat l’ull en els lloguers, que acaben els contractes mercès als canvis que el PP, des del govern de l’Estat, va introduir en la Llei d’Arrendaments Urbans. Reclamem, per tant, que s’accelerin les promocions d’habitatge de protecció oficial, públic i de lloguer que el pla urbanístic preveu per a les Glòries i el seu entorn.

No oblidem, tampoc els nous equipaments de barri previstos pel Compromís per les Glòries i que recull el pla urbanístic aprovat: residències per a la gent gran, centres de barri, CAP (ambulatoris), poliesportiu, escola de Formació Professional, auditori, etc-., que a hores d’ara ja haurien d’estar en servei però que la majoria no tenen encara ni encarregat el projecte. L’escola bressol en construcció és un pas endavant, però totalment insuficient.

Celebrem aquest inici d’obres, però ens toca a nosaltres insistir en les reivindicacions dels veïns i veïnes que, amb un grau molt elevat de paciència, observen el lent procés de transformació de la plaça.

Un dels objectius que recull el Compromís per les Glòries és l’aposta decidida pel transport públic, que redueixi la presència del trànsit de vehicles privats i contribueixi a reducció de la greu contaminació que pateix Barcelona. I aquí us hem de manifestar que tenim una gran preocupació per les dificultats que s’estan posant per fer la connexió dels tramvies per la Diagonal, fet que només beneficia uns pocs empresaris que estan darrere del sector de l’automoció i dels carburants. Tenim l’obligació de reclamar a tots els partits progressistes que anteposin la salut dels ciutadans i la sostenibilitat per davant de certs interessos privats, i que durant la propera setmana facin tots els esforços necessaris per trobar una solució de consens que permeti començar les obres per allargar el tramvia de Glòries cap a Verdaguer i la futura connexió amb el Trambaix. És possible i és exigible, a govern i a oposició. És el moment de obligar-se a pactar pel bé dels ciutadans. Si es deixés passar aquest oportunitat seria imperdonable. Si les AV podem ajudar ho farem, però exigim també als partits tots els esforços necessaris -tots- per fer ara aquest pas endavant que la ciutat reclama i es mereix.

Hem de reclamar que es recuperi altra vegada aquell consens que fa més de 10 anys va permetre signar el Compromís per Glòries i aprovar un pla urbanístic que poc a poc, massa a poc a poc al nostre entendre, va fent evident que és necessari i imprescindible construir una ciutat amable i saludable. Reclamem des d’aquí el vot favorable a la construcció de la primera fase del tramvia des de les Glòries fins a Verdaguer.

AV dels barris del Poblenou, Fort Pienc, Sagrada Família i Clot-Camp de l’Arpa

17 de març de 2018

Nota: el dia 19 d’abril a les 7 de la tarda a La Farinera del Clot se celebrarà, com cada any, l’aniversari del Compromís per Glòries i es farà un complert balanç de com van els diferents aspectes de la transformació de Glòries.


Favb.cat