La proposta del Centre Social de Sants rep el suport de la Favb i del Secretariat de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.
El Centre Social de Sants ha presentat una proposta per desencallar la tercera i última fase de la construcció del calaix ferroviari de Sants. La iniciativa veïnal planteja desafectar el PAU1 del planejament actual, aprovat definitivament el 20 d’octubre del 2003, de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) per a l’ordenació de l’Estació de Sants.
Una de les conseqüències més importants d’aquesta proposta de modificació del PGM és que permetria iniciar un procés de participació ciutadana per redibuixar els accessos al Calaix i a l’estació de metro de Mercat Nou del carrer Riera de Tena.
Segons el Centre Social de Sants, el sistema d’execució d’aquest pla d’actuació urbanística “fa actualment inviable que es posin d’acord els propietaris de les finques afectades que ja porten 14 anys en aquesta situació”, i considera que “ajornar en el temps aquesta afectació no fa més que precaritzar els veïns i veïnes que hi viuen”.
La desafectació del PAU1 faria possible focalitzar els esforços a solucionar la situació d’una cinquantena de famílies pendents de ser expropiades i reallotjades dels carrers Burgos i Riera de Tena, i fer el seguiment acurat del desenvolupament de les obres de la tercera fase del Calaix de Sants.
L’entitat veïnal, que defensava el soterrament de les vies i considera la solució del cobriment com un “nyap”, recorda que el projecte urbanístic pensat fa 14 anys és “millorable” i insisteix que “l’urbanisme ha d’estar al servei de les persones i no al revés”.
La Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (Favb) ha donat suport a la iniciativa del Centre Social de Sants perquè obre una via per desencallar un conflicte veïnal que s’arrossega des de fa anys. Segons la presidenta de la Favb, Ana Menéndez, “és una proposta oberta i assenyada” i mostra la voluntat de consensuar-la amb tots els sectors del barri.