Tel.: (+34) 93 412 76 00

Vacunes COVID-19: La Iniciativa Ciutadana Europea per a la supressió de les patents aconsegueix les primeres 100.000 signatures

La Iniciativa Ciutadana Europea Right to Cure, una coalició de més de 200 organitzacions de la societat civil de 14 països europeus ha aconseguit arribar a les 100.000 signatures i les adhesions continuen.

L’objectiu de la iniciativa és impulsar una proposta legislativa perquè la Comissió Europea insti els productors de vacunes com Pfizer/BioNTech, AstraZeneca i Moderna que comparteixin els coneixements i la tecnologia de les vacunes, renunciïn a les patents de forma temporal i permetin una producció de vacunes a nivell mundial que asseguri un accés universal. Per fer-ho possible, la iniciativa necessita recollir un milió de firmes.

Compartir la tecnologia eliminaria un obstacle per augmentar la producció actualment retardada i assegurar la igualtat d’accés a les vacunes per a tothom a tot arreu. D’aquesta manera s’acceleraria la vacunació mundial evitant l’aparició de variants més agressives i letals. A nivell mundial, les dades de la UNICEF citades per Oxfam suggereixen que només el 43% de la capacitat de producció de vacunes declarada s’està utilitzant actualment per a les vacunes aprovades.

El subministrament de vacunes segures i eficaces per a tothom s’està racionant artificialment degut a la protecció dels drets exclusius i el monopoli de les corporacions farmacèutiques, tal com ha demostrat l’Aliança Popular per a les Vacunes (People’s Vaccine Alliance)

En el passat, els drets de propietat intel•lectual s’han suspès per fer front a grans crisis sanitàries. Jonas Salk, inventor de la vacuna contra la poliomielitis, va permetre la seva sortida al mercat sense patent. Durant la crisi del VIH, milions de persones van morir perquè no es podien permetre el tractament i la protecció. Després d’una dècada de lluita, les empreses farmacèutiques es van veure abocades a permetre excepcions a les patents. El món no es pot permetre esperar tant.

Encara que la investigació i el desenvolupament de vacunes i tractaments s’han finançat en gran part amb diners públics, les empreses han obtingut les patents i el monopoli d’explotació per 20 anys. Aquesta posició de monopoli garanteix beneficis abusius en mig d’una pandèmia a costa de vides humanes.

Des de la Iniciativa Ciutadana Europea Right2Cure es recorda que: “Les inversions publiques han de produir béns públics que beneficiïn tothom i no generar beneficis per a executius, accionistes i especuladors. La Comissió Europea ha de suspendre l’actual sistema de patents, els monopolis i el secretisme per oferir unes vacunes accessibles a tots i totes. Amb la nostra iniciativa tenim el poder d’obligar-los a fer-ho. Així mateix, amb l’objectiu d’immunitzar el major nombre possible de persones, exigim a la Unió Europea que no limiti l’administració de vacunes a les ja existents i que hagin superat els controls de la pròpia UE i l’OMS”.


Favb.cat