Tel.: (+34) 93 412 76 00

Barcelona Global Summit: Tot “per la ciutat”, sense la ciutat.

Concentració de rebuig: 21 de març, 17:30 hores

Què: Concentració de rebuig al Barcelona Global Summit
Quan: Dimecres 21 de març a partir de les 17:30
On: A la porta del CaixaFòrum, Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8, Barcelona
Qui: Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), col·lectius membres i afins

Barcelona Global, potent lobby dedicat a la promoció i atracció de capitals a la ciutat, celebra el dimecres 21 de març el fòrum Innovació en turisme urbà, amb el qual simula cercar propostes de solució a les conseqüències negatives del turisme per, en realitat, continuar intensificant-lo.

Financen el fòrum empreses com ara Hotusa, Airbnb, La Sagrada Família, HI Partners (inversors en el sector hoteler), el Barcelona Guide Bureau o diversos grups d’hotels.

El sector turístic és conscient que el tradicional conte de fades (“el turisme és bo per a tothom”) ja no serveix. Després de l’intent fallit de criminalitzar la protesta contra la sobre-explotació turística amb la cortina de fum de la turismefòbia, ara s’apunta al carro de “la gestió del turisme i la reducció de les externalitats”.

BG ha convidat múltiples professionals del sector turístic, experts en màrqueting de ciutats i desenvolupament turístic, un economista estrella, una ex-càrrec públic de Miami Beach i una altra especialitzada en la promoció turística de Ciutat del Cap, un promotor d’esdeveniments, etc.

Cap acadèmic crític, cap entitat social local, cap veïna. Parlen d’un diàleg entre turisme i ciutat el qual, sense les opinions de la ciutat, queda en un pobre monòleg de la indústria turística.

En realitat no es tracta de trobar solucions per a Barcelona, sinó d’un rentat de cara i de “Rellançar una ciutat després d’una crisi” (títol de la xerrada de clausura), de polir i rellançar una marca turística per exprimir-la encara més. La crisi, si ha existit, ha estat circumstancial i ja s’ha superat: tornem a batre els rècords de turisme i d’explotació de la ciutat i la població, com cada any.

Es tracta de continuar augmentant l’explotació turística de la ciutat. Les propostes són conegudes: descentralització (portar l’explotació turística a tota la ciutat, amb les seves conseqüències socials) i desestacionalització (augmentant la temporada alta i reduint la baixa). És a dir, una extensió de la turistizació en l’espai i el temps, cap a una Barcelona de parc temàtic continu en un estiu sense fi.

Es tracta senzillament de fer encara més diners a base d’agreujar la massificació i tematització de la ciutat , l’expulsió de veïnes, l’explotació i la precarietat de les treballadores, l’encariment del cost de la vida o els problemes de mobilitat, contaminació i residus, per citar els principals conflictes.

Per tots aquests motius, dimecres 21 de març ens concentrarem a la porta del CaixaFòrum a partir de les 17:30h per posar en evidència les fal·làcies i la voracitat d’una indústria que només cerca el propi interès sense cap escrúpol i pretén, a més, disfressar-ho d’interès públic.


Favb.cat