Tel.: (+34) 93 412 76 00

Presentació del manifest fundacional de la Xarxa SET de ciutats del sud d’Europa enfront de la turistització

Roda de premsa
Dia i hora: Dijous 26 d’abril a partir de les 11:00
Lloc: A l’Espai Veïnal Calàbria 66, barri de Sant Antoni
Convoca: ABTS, col·lectius membres i d’altres que s’han adherit a aquest manifest (Fem Sant Antoni, PAH, Ecologistes en Acció, Favb, Grup d’Habitatge de Sants, Sindicat de Llogaters, Observatori DESC, Resistim al Gòtic…)

A diferents ciutats i regions del Sud d’Europa estem veient i vivint moviments de denúncia, mobilització i resistència davant els processos de turistització que s’hi estan produint. Entitats i col·lectius d’algunes d’elles (Venezia, València, Sevilla, Pamplona, Palma, Lisboa, Málaga, Malta, Madrid, Girona, Canarias, Donostia / San Sebastián, Camp de Tarragona, Barcelona) hem anat trobant-nos en diferents esdeveniments des de fa almenys un any i mig, amb la finalitat de compartir i intercanviar experiències i coneixements.

Fruit d’aquestes trobades i comunicacions, hem entès la necessitat de teixir una xarxa de ciutats i regions afectades per la turistització, de territoris que s’alcen contra aquests processos. El primer pas ha sigut doncs la confecció d’aquest manifest fundacional, que al llarg d’aquesta setmana es presenta als diversos indrets esmentats.

És coneguda la postura de l’ABTS, radicalment oposada a l’actual model de ciutat, econòmic i turístic. De la mateixa manera que fa gairebé 3 anys l’assemblea va néixer per enfrontar, no ja a nivell de barri, sinó de ciutat, una indústria global, ara tornem a enxarxar-nos a dins l’àmbit Sud d’Europa amb la mateixa fi.

A nivell barceloní, hem escollit el barri de Sant Antoni per ser actualment un dels exemples més paradigmàtics de turistització i gentrificació. Per posar només un petit exemple, recordem que d’aquí a menys d’un mes reobre el mercat de Sant Antoni, tancat durant molts anys. En canvi, allò que havia de ser una bona notícia per a les veïnes és percebut amb recel posat que, sota la creixent pressió turística que està patint el barri, aquesta millora es veu com una autèntica amenaça en forma de potencial icona turística i, en el pitjor dels casos, una Boqueria II.


Favb.cat