Tel.: (+34) 93 412 76 00

El veïnat vol frenar el Macba

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) té previst expandir-se agafant una part de la plaça dels Àngels. El projecte, aprovat per l’Ajuntament, contempla que el nou equipament ocupi 908 m² a l’espai adjacent al Convent dels Àngels, un fet que ha posat els veïns en peu de guerra. L’ampliació “significa restar-li espai al veïnat, quan el Raval té molta densitat de població i la relació d’espai lliure per habitant és la més baixa de la ciutat”, apunta Carmela Torró, veïna i membre de la Xarxa Veïnal del Raval, que aglutina diferents entitats. “La construcció de l’edifici, a més a més, suposaria la pèrdua de visió de l’absis del convent i que la plaça tingués menys llum”, afegeix l’activista.

El Macba tenia prevista l’ampliació a la Capella de la Misericòrdia, però abans de la pandèmia, el 2019, la pressió ciutadana va aconseguir que s’hi ubiqués el CAP Raval Nord -encara sense data de construcció-. Fins al 2018, la Capella havia estat gestionada pel Consorci del Macba -un ens amb representació de la Generalitat, l’Ajuntament, l’Estat i la Fundació Macba-. El Consistori, però, va rescindir el conveni, vigent des del 2013, perquè el museu no havia complert la condició de posar
a punt l’espai en un màxim de cinc anys.

Canvi de cromos

Quan es va cedir la Capella al CAP Raval Nord, el 2019, l’Ajuntament va fer una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM), que consistia a requalificar l’espai lliure que hi ha davant del Convent dels Àngels -qualificat de zona verda-, perquè s’hi pogués fer l’equipament cultural, i que el ple va aprovar el 2020 per unanimitat. “El CAP Raval Nord necessitava créixer, però no es va requalificar l’espai per fer-lo; en canvi, sí que s’ha fet per ampliar el museu, per les pressions de la Fundació Macba”, assegura Torró.

La Xarxa Veïnal va presentar al·legacions, però com que aquestes no van prosperar, el març del 2022 va interposar un contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per demanar la nul·litat de la MPGM i del qual encara n’estan esperant la resolució. “Com que el pla integral de millora urbana estava mal fet, perquè els metres d’espai verd que deixava entre l’edifici de l’espai de la plaça dels Àngels i el que volien construir no complien els mínims per ser considerats espai verd, vam tornar a presentar al·legacions”, explica Santi González, d’Acció Riera Baixa, de les quals també estan a l’espera de la resolució. “No es pot modificar tan alegrement un espai verd per, de cop i volta, passar-lo a construïble: això generaria un precedent per a cada cop que es necessités un equipament”, denúncia Torró.

Per compensar, l’àmbit de la plaça del Bonsuccés -més ampli, ara amb terrasses i arbres, i catalogat com a espai de circulació- s’ha qualificat com a zona verda “quan ja el gaudien els veïns”, critica Torró.

El veïnat ha creat la plataforma “No a l’ampliació del Macba”, de la qual formen part entitats com Acció Riera Baixa, Antiga Escola Massana i l’Associació Skate de Barcelona. S’han trobat amb la directora del Macba, Elvira Dyabgani Ose, que “ha mostrat la seva comprensió” en les reclamacions del veïnat, diu Torró. Al febrer, El País publicava que el projecte estava aturat per l’encariment dels materials i que el museu es plantejava ubicacions alternatives. El pròxim mandat serà determinant.

El Convent dels Àngels i la part de la plaça on es vol ampliar el Macba.


Favb.cat