Tel.: (+34) 93 412 76 00

Josep Xarles Santaló. In memoriam.

Diumenge passat va morir Josep Xarles Santaló, activista veïnal i tota una institució del barri de Sants. L’hivern de 1971, amb un grup de joves, va fundar el Centre Social de Sants. Tenia el carnet de soci número 1 i en va ser el seu primer president. El Centre Social de Sants va ser el primer espai associatiu del barri i a les lluites per millorar les condicions de vida del veïnat s’afegien les defenses de les llibertats i la solidaritat amb els repressaliats del franquisme.

En l’àmbit de barri, Xarles destacava la reivindicació del parc de l’Espanya Industrial. Un equipament que es va guanyar a l’especulació i que avui és un dels tresors verds del qual gaudeixen no només els veïns sinó tota la ciutat. La seva ha estat una vida de lluita i en les últimes eleccions celebrades en el Centre Social va demanar el seu relleu com a secretari però va seguir com a vocal.

Paral·lelament, als 16 anys va començar a col·laborar incansablement amb la Parròquia de Sant Medir, símbol de la lluita social i de la resistència antifranquista. Durant la Dictadura, i des de la parròquia, Xarles va ser molt actiu i un dels seus mèrits és que malgrat el seu compromís polític amb la democràcia i d’activista veïnal mai es va deixar agafar per la policia franquista.

El seu treball no es va limitar al barri. L’any 2001 Manel Andreu li va demanar que l’acompanyés en la candidatura per a la Junta de la Favb com a vicepresident segon. Fins a l’any passat hi va tenir diferents responsabilitats, va aportar la seva llarga experiència i últimament sovintejada les activitats que celebràvem. L’últim va ser el mes de novembre passat, quan va assistir a un acte de la revista Carrer.

La vetlla de Josep Xarles Santaló començarà aquest dimarts 7 de març a partir de les 18 hores i acabarà l’endemà dimecres a les 14 hores.

La cerimònia de comiat serà dimecres 8 de març a les 16 hores a l’Església de Sant Medir (carrer Constitució, 17)

Descansa en pau!

Junta de la Favb


Favb.cat