Tel.: (+34) 93 412 76 00

La Model prepara la metamorfosi

La presó Model ja és propietat de l’Ajuntament de Barcelona. Uns dies abans d’acabar 2017 la Conselleria de Justícia va fer efectiu el traspàs, com establia el conveni firmat ara fa un any. Però no es va poder celebrar la fita històrica amb cap cerimònia, comiat, benvinguda ni festa ciutadana, com havien previst les dues administracions, per la intervenció estatal de la Generalitat de Catalunya en virtut de l’article 155. Així, l’antic penal ha passat pàgina amb total discreció i obre ara una nova etapa de transformació que durarà pel capbaix mitja dècada.

Aquest 2018 serà l’any del procés participatiu: una negociació entre consistori, veïns i entitats per tancar la llista definitiva d’equipaments que acollirà la nova Model, els elements originals que conservarà i el calendari d’execució. Durant 2019 caldrà redactar els projectes tècnics i les obres començarien, si res no falla, el 2020. Per fer més portable l’espera, el segon trimestre d’enguany s’adequaran algunes estances perquè puguin acollir activitats puntuals a partir de la tardor. L’únic equipament operatiu aquest mandat és l’escola Eixample 1, que el passat setembre va iniciar el seu primer curs en barracons amb una cinquantena de pàrvuls d’entre dos i tres anys.

Actualitzar el pacte de 2009
El procés participatiu no parteix de zero, sinó que pren com a base el Pla Director del desembre 2009 que el moviment veïnal i les associacions de memòria històrica havien pactat amb l’aleshores alcalde Jordi Hereu. L’acord no va caure pas del cel sinó que va arribar després d’anys de forta mobilització ciutadana, inclosos talls regulars del carrer Entença. La gran demora del traspàs i la coincidència amb la crisi econòmica, no obstant, han fet necessari revisar prioritats i tornar a validar els usos futurs.

Les entitats de la Comissió de Seguiment de la Model, la Comissió de Seguiment del Consell de Barri i la plataforma Fem nostra la Model integren el grup impulsor del procés participatiu, que dirigeix la cooperativa d’arquitectes LaCol. Serà el primer debat ciutadà que aplica el nou reglament municipal de Participació i aprofitarà el portal Decidim.barcelona creat a principis de mandat per al fallit PAM. Un cop el grup impulsor tanqui les preguntes clau i els punts a consultar, el procés s’obrirà a la ciutadania cap a la primavera d’enguany.

El Pla Director de 2009 proposava conservar el panòptic central i cinc dels sis braços i suprimir tots els murs perimetrals i edificis moderns. El conjunt està catalogat des de l’any 2000 com a patrimoni arquitectònic amb nivell C (Bé d’Interès Urbanístic), que restringeix els enderrocs i és competència absoluta de l’Ajuntament. Al conjunt de la parcel·la, que suma més de 27.000 m2, s’hi preveia encabir una escola i una guarderia, una residència i centre de dia per a gent gran, un casal de joves, una residència d’estudiants, un poliesportiu, un aparcament soterrat i un espai memorial.

Entre els canvis que es podrien introduir al document, el consistori ja ha deixat clar que vol destinar els terrenys d’ús terciari amb façana al carrer Nicaragua a la construcció de 150 pisos de lloguer assequible. A més ha anunciat que almenys 14.000 m2 -l’equivalent a més d’una illa de l’Eixample- seran espai verd, tal com preveu el Pla General Metropolità, un volum que no quedava garantit al Pla Director de 2009. I s’ha compromès a conservar i restaurar la Capella gitana pintada per Helios Gómez, com demanaven les entitats.

Una altra reivindicació que es farà realitat és la creació d’un centre d’interpretació i documentació sobre història del penal i la repressió. Oferirà un programa estable d’activitats -cursos, seminaris, etc- i exposicions rotatòries. Finalment s’anomenarà La Model Espai Memorial, tal i com reclamaven el passat juny una dotzena d’entitats memorialístiques, que a través del manifest ‘Pel nom de tots i totes’ rebutjaven que el centre o el conjunt del recinte porti el nom de cap pres concret.

Primers usos ciutadans
Com que la metamorfosi final va per llarg i els usos provisionals han tingut molt bona acceptació ciutadana en l’última dècada -i al maig de 2019 hi ha eleccions, també sigui dit de pas-, l’Ajuntament ha anunciat que habilitarà part de les plantes baixes perquè els veïns es vagin fent seva la Model. En concret s’urbanitzarà la cantonada de Rosselló amb Nicaragua, on fins ara hi havia una entrada per a camions i proveïdors, que a l’estiu podria convertir-se en una placeta temporal com la que hi ha hagut durant un sol any al xamfrà que ara ocupa la nova escola. També obriran al públic el segon trimestre els baixos del pati d’entrada del carrer Entença i a la tardor ho farien tres espais de l’edifici annex, on hi havia els tallers de reinserció laboral.

A més, es podran seguir visitant els mateixos espais que incloïa l’exposició organitzada aquesta tardor per la Conselleria: el passadís d’accés, el panòptic, tres galeries i el pati posterior. La mostra ha tingut tant d’èxit que en poques setmanes es van esgotar les inscripcions i els últims mesos fins i tot admetia visitants espontanis sense reserva només ensenyant el DNI a la porta. La nova proposta expositiva encara no s’ha concretat però oferirà tres modalitats de visita: per lliure, guiades i temàtiques.

La piqueta, el proper mandat
Segons la mesura de govern aprovada al novembre, per al proper mandat quedarien la urbanització provisional del xamfrà d’Entença amb Provença -que servia d’aparcament de vehicles policials-, de la resta de l’edifici de tallers i del pati de l’antiga escola de la presó. I, és clar, la construcció dels primers equipaments. Fins a les eleccions municipals del maig de 2019, els usos provisionals i la gestió de la Model suposaran una inversió de 4’4 milions d’euros.

La Model el passat mes de juliol, durant una jornada de portes obertes


Favb.cat