Tel.: (+34) 93 412 76 00

Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona

El programa Memòria de les lluites per l’habitatge neix per estudiar, difondre i reivindicar els moviments i les persones que han desenvolupat estratègies col·lectives per la defensa del dret de l’habitatge a la ciutat. El programa pren com a punt de partida el 90è aniversari de la primera gran vaga de lloguers documentada a Barcelona. Des d’aleshores, i sempre amb una presència capdavantera de les dones, la capital catalana ha viscut altres reivindicacions, episodis d’autoorganització veïnal i moments històrics relacionats amb l’habitatge digne com ara:

– La construcció dels grans polígons d’habitatge i l’aparició de moviments socials i veïnals que hi reclamen serveis i espais públics
– La manca d’habitatge públic
– L’esclat de la bombolla immobiliària i l’especulació amb l’habitatge als barris
– L’autoconstrucció i altres formes d’organització col·lectiva per habitar la ciutat

Aquesta iniciativa, impulsada per la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha treballat conjuntament amb les entitats i els veïns i veïnes que participen en les Taules de Memòria dels deu Districtes de la ciutat.

Les activitats que s’organitzen fins al mes de juny ens permeten descobrir el llegat dels moviments i les persones que han lluitat per la defensa del dret de l’habitatge a Barcelona, alhora que contribueixen a la divulgació de la història de la ciutat i a la construcció d’una memòria plural, democràtica i amb perspectiva de gènere, amb el testimoni i la participació dels veïns i veïnes que les van protagonitzar.

Entre els actes destaquem la Taula Rodona Les lluites de l’Eixample, les grans desconegudes que tindrà lloc aquest dimecres 16 de febrer a les 18:30 hores la sala d’actes a la Casa Golferichs Gran Via, 491. L’acte, on hi participaran representants de les AV de l’Eixample el moderarà la geògrafa i professora emèrita de la UB, Mercè Tatjer.

A destacar també la Taula Rodona sobre còmic i activisme per l’habitatge que se celebrarà el dimecres 23 de febrer a les 18:30 hores a la Biblioteca Jaume Fuster.

En aquest enllaç podreu consultar el programa sencer.


Favb.cat