Tel.: (+34) 93 412 76 00

Més de 150 organitzacions catalanes s’uneixen per a fer front a la Fira Unvex 24 de sistemes no tripulats i drons

La Coalició Prou Complicitat amb Israel (CPCI) juntament amb la Comunitat Palestina han impulsat una campanya amb el suport de més de 150 organitzacions, entre les quals es troba la Federació d’Associacions Veïnals (Favb), per demanar la cancel·lació de la Fira Unvex 24 de sistemes no tripulats i drons a Catalunya. Les entitats han anunciat una campanya de pressió a les institucions i a la Fira de Barcelona per a demanar la seva cancel·lació. La Fira Unvex 24 està prevista durant els dies 4 i 5 juny a les localitats de Barcelona i Sabadell.

Les entitats acusen la Fira d’acollir empreses directament vinculades amb el genocidi a Palestina i de sostenir el règim d’apartheid, d’ocupació i de colonització. Algunes de les empreses que participen a Unvex 24 són Airbus, Alpha Unmanned Sytems, General Atomics Aeronautica, Sony o DJI. Pere Brunet, investigador del Centre per la Pau Delàs, ha denunciat que “Unmanned Sytems i Airbus són empreses espanyoles que venen drons i avions a Israel i que s’utilitzen contra el poble palestí”.

Durant la roda de premsa a Ca la Dona, les organitzacions han denunciat el suport que està rebent la trobada europea de drons per part d’institucions públiques catalanes com la Generalitat de Catalunya o els Mossos d’Esquadra i també d’institucions estatals com els Ministeris de Ciència, Innovació i Universitats, Interior i Transport i Mobilitat Sostenible.

En aquest sentit, Alys Samson Estapé, portaveu de la CPCI, ha declarat que “és especialment preocupant la inacció de l’Ajuntament de Barcelona per evitar la presència d’aquestes empreses”. A més, ha recordat que “el consistori va aprovar una moció que significava el trencament de relacions amb Israel i, una altra, que demanava al Govern de l’Estat espanyol que decretés un embargament d’armes fins que Israel adoptés les resolucions de Nacions Unides”.

Així mateix, Marc Jamal, de la Comunitat Palestina, ha mostrat el seu desacord amb el fet que “els diners públics es destinin  a sostenir aquests esdeveniments quan hi ha altres prioritats”, i ha afegit que “sovint no som conscients del vincle que hi ha entre la nostra indústria d’armament i el genocidi a Palestina”.

Vicky, de Dones x Dones, organització antimilitarista i feminista,  ha declarat que “els drons són una eina per a vigilar i reprimir a la població i a les ideologies dissidents alhora que les empreses d’armament representen la militarització de les ments”.

Per últim, Albert Recio, de la Favb, ha estat contundent quan ha afirmat que aquesta Fira és “una mostra més de la immoralitat, la manca de sentit comú i el desconcert que tenen les nostres autoritats i, més concretament, un Ajuntament com el de Barcelona que es denomina d’esquerres”.

La CPCI i la Comunitat Palestina de Catalunya han valorat de forma positiva que la Universitat Politècnica de Catalunya hagi retirat el seu logotip de la pàgina web d’Unvex. També han aclarit que sembla que la participació és només a través d’un professor. Totes dues organitzacions han anunciat que presentaran queixes formals a la sindicatura de greuges de Barcelona i de Catalunya i consideren que no es pot tolerar que amb més de 35.000 persones palestines assassinades, incloent-hi a més de 10.000 infants, a les ciutats catalanes tingui lloc una Fira amb empreses implicades en el genocidi a Palestina.


Favb.cat