Aquesta setmana s’estrena la pel·lícula ‘El 47’, un reconeixement a la lluita del veïnat de Torre Baró que va aconseguir que arribessin els autobusos al barri l’any 1978. Celebrem veure al cinema un moment històric tan important per al moviment veïnal de la ciutat, però encara celebrem més que el mateix moviment veïnal segueix bategant i actiu als carrers, reivindicant encara una mobilitat digna com ho va fer el passat 8 de juny a les Trinitats.
En el moment del segrest de l’autobús, Manuel Vital amb Cirilo Poblador i Ignasi Català -i molts altres- ja havien fundat al 1970 l’Associació de veïns Nou Barris, sector Torre Baró, Vallbona i Trinitat. Per posar en context la pel·lícula, compartim un fragment del llibre Barcelona en lluita de Josep M. Huertas i Marc Andreu. El capítol explica com el segrest d’autobusos, més que un fet aïllat, va ser una pràctica comú a diferents barris de Barcelona per reivindicar l’arribada del transport públic, i també altres drets com un habitatge provisional per als barraquistes del que avui és la plaça Àngel Pestaña.
També compartim una entrevista del protagonista de ‘El 47’: el Manuel Vital, veí de Torre Baró i sindicalista que va segrestar el famós autobús i que més tard va presidir l’AV de Torre Baró. L’entrevista es va publicar l’any 1993 a la pàgina 19 del número 16 de la revista Carrer.
Que el cinema reculli aquesta història és emocionant i fa pensar en que, potser, d’aquí 50 anys hi haurà una pel·lícula sobre les mobilitzacions contra la Copa Amèrica que explicarà com el moviment veïnal va salvar Barcelona d’invertir en més autobusos turístics i va tornar a posar al centre la qualitat de vida del veïnat.