Tel.: (+34) 93 412 76 00

Quadern de bitàcola. Resum del dia 9

El dia es dedica a testimonis que han d’acreditar per una banda que les factures que es van presentar a les inspeccions d’Hisenda per justificar els moviments en efectiu eren falses i, per una altra, com es feia perquè les feines fetes als domicilis familiars dels Millet i els Montull les paguessin la Fundació i el Consorci.

La primera de les qüestions queda parcialment clara, les factures eren falses, però caldrà escatir qui les va falsificar i si qui les va presentar a Hisenda sabia que eren falses o no.

Les factures de dues d’aquestes empreses (Horencat i CBM10) apareixen en un arxiu que va intentar amagar Gemma Montull el dia de l’escorcoll, amb el bonic nom de “vikingos” sota la categoria de “factures convergents”. En la seva declaració va dir que aquestes factures li van ser lliurades per Daniel Osacar quan li van demanar ajuda per justificar els moviments en efectiu que l’havien beneficiat.

Qui eren aquelles empreses? Al declarar els seus representants avui, la Sala ha escoltat que Horencat mai havia treballat ni facturat directament al Palau, on sí que hi havia treballat però com a subcontractista de Ferrovial. De CBM10 hem sabut que era dels propietaris de Natur System, S.L. on resulta que havia treballat fins jubilar-se Daniel Osacar com a Director Financer. Mira tu, que petit que és el món.

Pel que fa a l’altra qüestió, tots han apuntat a Jordi Montull com la persona que dirigia l’operació. Sabien que posaven conceptes falsos, d’obres no fetes perquè les pagués el Palau. Han vingut com a testimonis i no com a acusats com volia aquesta acusació popular.

Després hem escoltat l’enregistrament de la declaració feta en instrucció pel difunt Secretari de l’Orfeó durant 40 anys i tresorer de la Fundació durant 19, que va estar acompanyant els cors en els seus desplaçaments durant 30 anys com a responsable. Cobrava en negra per la seva feina uns 1.800 € al mes i la seva feina consistia a signar i no preguntar, com molta altra gent, segons anirem veient. Inclús va dir que havia firmat certificats sense llegir el que hi deia. Descansi en pau.

Àlex Solà Paños
Advocat de la Favb


Favb.cat