Tel.: (+34) 93 412 76 00

Roger Pallarols, de regidor a ‘lobbista’

L’equip municipal presidit per Ada Colau ha decidit, unilateralment, reobrir la guerra de les terrasses i enfrontar-se directament amb tota la restauració i amb el conjunt de la ciutadania. […] Estem davant d’una situació absolutament irracional, que solament motiva la ràbia i l’odi contra un sector, és absolutament intolerable”. Aquest és un fragment de les declaracions fetes pel director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, després que l’Ajuntament aprovés escurçar l’horari nocturn en les terrasses d’alguns dels punts més sorollosos de la ciutat.

La reacció resumeix l’actitud habitual de qui s’ha convertit en la veu d’un dels principals lobbies barcelonins. Recórrer constantment al victimisme quan el Consistori tira endavant mesures que limiten l’activitat del sector, atacar l’equip de govern municipal -fonamentalment la pota de Barcelona en Comú- i vendre la moto que la ciutat està en retrocés, allunyada d’una suposada arcàdia passada i que ha perdut dinamisme perquè determinats sectors econòmics veuen com noves normatives dificulten que puguin fer allò que els plagui, són constants en Pallarols. No el veureu denunciar la precarietat laboral del sector, preocupar-se per les nombroses externalitats negatives que el turisme de masses genera, ni qüestionar un model econòmic basat en un creixement infinit insostenible amb l’emergència climàtica.

Advocat especialista en dret administratiu, Pallarols no és aliè a la política. Quan encara era adolescent, va fer-se militant del PSC, partit a través del qual arribaria a ser regidor de Comerç i Petita i Mitjana Empresa de l’Ajuntament de Barcelona del 2010 al 2011, durant l’alcaldia de Jordi Hereu. Prèviament, aquell mandat havia estat comissionat d’alcaldia -primer de Relacions Institucionals i després de Comerç i Petita i Mitjana Empresa- i conseller del Districte de Ciutat Vella, d’on va ser primer secretari de l’agrupació socialista.

Ben connectat amb el poder econòmic -havia treballat a la patronal Pimec-, el 2013 va convertir-se en el director del Gremi de Restauració, des d’on ha defensat un model amb les mínimes regulacions possibles i ha elogiat la gestió de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, obviant que és un territori amb un atur superior al català. Ferm defensor del lobbisme -en un article a El Periódico, l’elogiava com una pràctica saludable per a la democràcia, i esquivava el fet que la seva influència està vinculada al poder econòmic que tingui darrere-, té entre les seves aficions atacar el moviment veïnal -el menyspreu a la Favb és un clàssic del seu repertori-. De 43 anys, a l’estiu va celebrar el seu aniversari al Red Fish, envoltat de representants del PSC -sobretot-, Junts, Ciutadans i PP. Aquells qui recolzen i representen l’establishment econòmic.

Llegiu també l’article “Primers passos ‘insuficients’ per reduir el soroll de les terrasses”.

Roger Pallarols, a la dreta, parla amb els veïns -entre ells Miquel Prats i la presidenta de la Favb, Ana Menéndez- que es manifestaven contra el soroll davant la seu del Gremi de Restauració, el passat juliol.


Favb.cat