Tel.: (+34) 93 412 76 00

Revolta veïnal contra l’ocupació dels Jardins de Pedralbes

La celebració de l’espectacle Natura Encesa als Jardins del Palau de Pedralbes els vespres entre el 7 de desembre i el 23 de gener va ser la gota que va fer vessar el got de la paciència d’un veïnat cansat de no poder gaudir amb normalitat del principal espai verd del districte de les Corts. L’esdeveniment, que s’estrenava aquest Nadal després que un any abans una revolta veïnal torpedinés la intenció d’ubicar-lo al parc del Turó de la Peira, al districte de Nou Barris, probablement tindrà continuïtat el pròxim hivern -si més no, aquesta és la voluntat expressada per fonts municipals-, de manera que suposarà consolidar l’ús dels Jardins de Pedralbes per a una altra activitat privada, que s’afegeix al festival que s’hi fa a l’estiu. Aquest esdeveniment musical, que hauria de viure canvis arran del concurs públic engegat pel Consistori, també ha originat molèsties entre els residents.

Entre una cosa i l’altra, “suposa gairebé mig any d’ocupació de l’espai, perquè cal sumar-hi els dies de muntatge i desmuntatge. És un període en què el parc està castigat i amb soroll, amb tinglados penjats, i es transforma en un parc temàtic”, es queixa Josep Maria Guillumet, president de l’Associació de Veïns i Veïnes de Zona Universitària, que afegeix que, mentrestant, els veïns i veïnes “no el poden gaudir amb normalitat”. Aquesta va ser una de les nou entitats veïnals -les altres van ser la Favb, l’Associació de Veïns Camp Nou i la de les Corts, l’Associació de Veïns i Comerciants del Racó de les Corts, la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Barri de les Corts, la Coordinadora de Veïns de Mejía Lequerica, Veïns del Complex Arístides Maillol i SOS Monuments- que al desembre van signar un manifest contra Natura Encesa, en considerar-lo un espectacle “absolutament inadequat per a uns jardins d’un recinte protegit i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional”.

Reunió pendent amb el Districte

Per als veïns, permetre l’espectacle promogut per LetsGo i el Grup Balañá suposava “no tenir cap sensibilitat ni respecte” per un espai “històric” i que acull “espècies protegides i molt vulnerables”, que patiria danys en acollir un altre “esdeveniment multitudinari” -va reunir desenes de milers de persones-, que se sumen a “les destrosses que produeix any rere any el Festival de Pedralbes durant els tres mesos d’estiu, amb la instal·lació de carpes, taules, cadires i sofàs en tota la superfície de parterres”. Guillumet, que recalca que estan “en contra” de la reedició del Natura Encesa, afegeix que tot plegat “són exemples del que no s’ha de fer en un parc, en què no es pot trepitjar la gespa, penjar coses dels arbres o posar instal·lacions als parterres”. Els veïns també critiquen la poca interlocució amb el Districte de les Corts, que no es va reunir amb ells per explicar-los l’esdeveniment ni abordar-ne els detalls.

La versió del Districte -que encapçala el PSC- és força diferent. “Tindrem una reunió amb el veïnat per escoltar i valorar les seves propostes”, asseguren les fonts consultades, però afegeixen que “els Jardins del Palau de Pedralbes són un espai natural enmig de la ciutat que cal potenciar com a espai de trobada”, especialment “en el vessant cultural per a gaudi de tota la ciutadania de Barcelona”. Específicament sobre el Natura Encesa, des del Districte afirmen a Carrer que la voluntat és “que es pugui tornar a repetir en aquest mateix espai”, després de veure la “bona acceptació que ha tingut”. I subratllen que s’ha fet en “horari nocturn, en un moment del dia i en una època de l’any on l’afluència del públic [als Jardins] és molt baixa”.

El festival, en l’aire

El que encara no està clar és que enguany se celebri la desena edició del Festival Jardins de Pedralbes -va arrencar el 2013-, si bé segur que el juny i el juliol l’espai acollirà alguna cita musical. L’Ajuntament de Barcelona ha obert un concurs públic per decidir “l’atorgament de la cessió d’ús per fer-hi un esdeveniment musical”, al que, a banda de Concert Studio -la promotora del festival dels darrers anys, que tirava endavant amb un conveni amb el Consistori-, hi concorre una altra empresa.

Les condicions del concurs limiten l’esdeveniment a un concert diari de gran format amb un aforament màxim de 2.400 assistents -tots asseguts-, per sota dels més de 3.000 de l’època pre-covid, i també redueix l’espai dels Jardins destinat al Village. Tot plegat ha provocat les queixes de Martín Pérez, director de Concert Studio, que hi ha presentat al·legacions, amb l’argument que el festival s’ha de fer “amb les mateixes condicions que s’ha fet fins ara”. La passada edició, que comptava amb un pressupost de 3,1 milions, va acumular una assistència de prop de 100.000 persones en els 142 concerts que s’hi van fer, tot i que el preu mitjà de l’entrada se situava en els 33 euros. Les molèsties de Pérez estan molt allunyades de les dels veïns, que pateixen una situació equiparable a la dels residents del Parc del Fòrum, que s’oposen a un Primavera Sound més llarg. En ambdós casos, els principals beneficiaris de la celebració dels festivals són empreses privades, que en cap cas voldrien reduir l’activitat.


09_02_mapa

Els Jardins de Pedralbes durant un festival musical, amb taules i cadires a la gespa.


Favb.cat