Tel.: (+34) 93 412 76 00

Valoració de la incorporació de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’AMB al Consorci del Besòs

Mirar cap a l’eix Besòs, una qüestió de justícia espacial pendent
Nota de premsa de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs

La zona del Besòs, en el context metropolità, presenta un conjunt de dèficits que la crisi econòmica i social causada per la pandèmia han aguditzat notablement. No obstant això els problemes estructurals prefiguren els problemes socials en els nostres barris. Recordem que dels 25 barris més vulnerables de Catalunya, 16 es troben en la zona.

És per això que la redistribució necessària a la zona ha d’apuntar més que mai a resoldre aquestes causes estructurals des d’una mirada integral amb èmfasis en la dimensió social. Per això no sols s’ha de posar l’accent en l’entrada de recursos financers, sinó més aviat en el contingut que se li doni a aquests recursos. La realització de grans projectes, si no incorporen mesures per satisfer les necessitats de l’entorn social, no són la resposta, ja que podrien, fins i tot, tensionar més el territori i impactar negativament en la quotidianitat dels seus barris.

En canvi, creiem que es tracta de generar respostes que resultin en un veritable retorn social dels canvis realitzats. La transformació de la zona només podrà ser justa si es realitza amb una mirada transversal i d’actuacions integrals que responguin a les necessitats de la seva població, on el moviment veïnal ha de tenir veu per aportar el seu coneixement i vivència del territori.

Des d’aquest marc i constituïdes com a Coordinadora Veïnal del Baix Besòs treballem plegats per fer possible la construcció d’una governança metropolitana des de baix, emplaçant en tot moment les Administracions locals i supramunicipals a treballar també articuladament sobre la zona. És per aquest motiu que valorem positivament el gir de la mirada de les institucions vers la zona del Besòs i els seus reptes.

Concretament, sobre la incorporació de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’AMB al Consorci del Besòs, després d’insistir durant dos anys en l’enfortiment d’un instrument de gestió existent com és el Consorci del Besòs, esperem que aquest pas serveixi per generar efectivament un espai horitzontal i coordinat de planificació i concreció dels projectes en la zona, per contrarestar els seus grans dèficits pendents. No obstant això, no ho veiem com un resultat en si mateix, sinó com l’obertura d’un repte major que és generar les condicions reals per a la governança metropolitana de la zona i que dependrà del contingut i les formes operatives que prenguin aquests acords.

En aquest sentit, el moviment veïnal insistirà en la garantia dels equilibris territorials i l’horitzontalitat de les Administracions, especialment dels ens locals. Es fa imprescindible una planificació estratègica conjunta del territori per part dels municipis on puguin definir, al costat dels seus veïns, el model de ciutat metropolitana en la qual volem viure. Al mateix temps, i com a precondició d’aquesta governança també s’haurà de garantir la participació veïnal de forma sostinguda per generar la transformació social que s’enuncia.

De moment, i sense major informació després de les declaracions que es van fer públiques el dia 19 de gener, aquestes són les nostres valoracions generals. La setmana vinent mantindrem reunions per conèixer els detalls de l’acord i serà llavors quan podrem posicionar-nos sobre els diferents temes.

Coordinadora Veïnal del Baix Besòs

Constituïdes com a Coordinadora Veïnal del Baix Besòs conformem un grup motor que treballa per a la construcció d’una governança metropolitana de l’eix del Besòs des del teixit veïnal agrupant les següents federacions, associacions i entitats:

FAVB (Federació d’Associacions de Veïnals de Barcelona); FAVB (Federació d’Associacions de Veïns de Badalona); FAVGRAM (Federació d’AV de Santa Coloma de Gramenet); FAVMIR (Federació d’Associacions de Veïns de Montcada i Reixac); CONFAVC (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya); Asociació de Veïns i Veïnes Barri Maresme; Agrupació de Veïns del Barri de Can Sant Joan; Asociació Veïnal Sant Joan Baptista; Plataforma per la conservació Tres Xemeneies de Sant Adrià.

+ info – Coordinadora Veïnal de l’Eix del Besòs: Fa més de dos anys vam entendre que la zona necessitava de l’articulació del seu teixit veïnal d’un costat i un altre del riu. Al febrer de 2020 organitzem junts les Jornades Veïnals de l’Eix Besòs, que ens han permès iniciar una reflexió sobre les necessitats de la zona des d’una perspectiva metropolitana.

Jornades Veïnals de l’Eix Besòs: Informació pública sobre programa i informe: https://participa.favb.cat/conferences/JornadaEixBesos


Favb.cat