Tel.: (+34) 93 412 76 00

Roda de premsa: Presentació de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs

Dia i hora: 15 de febrer de 2022 a les 12:00 hores
Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya 10 Pral, 08007, Barcelona)

Qui som?

Com a resultat de un procés i diagnòstic compartit, les següents federacions, associacions i entitats:

– FAVB (Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona)
– FAVB (Federació d’Associacions de Veïns de Badalona)
– FAVGRAM (Federació d’AA.VV. de Santa Coloma de Gramenet)
– FAVMIR (Federació d’Associacions de Veïns de Montcada i Reixac)
– CONFAVC (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya)
– Associació Veïnal Sant Joan Baptista de Sant Adrià
– Plataforma per la conservació de les tres xemeneies de Sant Adrià,

hem decidit constituir-nos com a Coordinadora Veïnal del Baix Besòs, per conformar, consolidar i ampliar un grup motor que treballa per la construcció d’una governança metropolitana de l’eix del Besòs des del teixit veïnal.

Objectiu: la governança metropolitana amb la participació activa del teixit veïnal

El nostre objectiu principal és contribuir a la construcció d’una governança metropolitana que sigui una realitat a l’entorn del riu Besòs. Amb la participació activa del teixit veïnal com una part fonamental per consensuar una planificació estratègica i desenvolupar projectes coherents amb les necessitats i potencialitats dels nostres barris.

Així doncs, apostem per conscienciar i mobilitzar el veïnat del Baix Besòs a l’entorn dels objectius estratègics que hem fixat i per conformar espais de diàleg estables i sostenibles amb les administracions locals i supramunicipals.

La nostra motivació: la justícia espacial de l’Eix del Besòs

Creiem que sense justícia espacial, la urgència social i la vulnerabilitat es distribueix desigualment en el territori. En aquest sentit, constatem que l’àmbit del Besòs té factors acumulatius en diferents aspectes: baixos nivells de formació i de renda, menor esperança de vida, altes taxes d’atur i condicions de vida més difícils. No obstant això, també és una zona amb moltes potencialitats que requereix d’una acció concertada d’actors i esferes administratives amb objectius consensuats a curt, mitjà i llarg termini.

Antecedents: un camí compatit de reflexions, prioritzacions i diàleg

Fa més de dos anys vam entendre que l’entorn del Besòs necessitava l’articulació del seu teixit veïnal d’un i altre costat del riu i, al febrer de 2020, vam organitzar junts les Jornades Veïnals de l’Eix Besòs[1]. Unes jornades que ens van permetre iniciar una reflexió sobre les necessitats de la zona des d’una perspectiva metropolitana i veïnal. Vam treballar plegats sobre eixos temàtics orientats a la resolució dels principals problemes estructurals del territori i que avui continuen sent les temàtiques principals de nostra tasca:

– Urbanisme, patrimoni, infraestructures i mobilitat
– Habitatge, vulnerabilitats i emergències socials
– Sistema productiu i formació
– Salut i medi ambient
– Polítiques de gènere i igualtat

Després d’un any de treball compartit entre les federacions i entitats dels cinc municipis, hem prioritzat propostes per a la construcció d’una agenda compartida que compleixin tres requisits: un abordatge integral del territori i de les seves problemàtiques; potencialitat d’impacte multiplicador; i la condició de ser realitzables.

Aquestes prioritats han orientat la segona fase del nostre treball amb la conformació de taules tècniques, amb equips dels cinc ajuntaments i l’AMB, que van tenir lloc durant la primera meitat de 2021.

No obstant això, som conscients de la complexitat i imbricació d’aquestes problemàtiques, que no estan aïllades entre si i que necessiten d’una mirada transversal per a dissenyar actuacions integrals. Ara estem en un moment important per a decidir coordinadament les estratègies de futur per la zona i la nostra gent. En aquest sentit, creiem que fa falta un espai de governança metropolitana real, que pugui traspassar la mirada segmentada i aposti per decisions que vagin al fons dels problemes amb la amb la necessària integració de les veus dels moviments de base i veïnals.

És per això que volem deixar constància del nostre treball fins ara i convidar a enfortir aquest espai amb la convicció que la justícia espacial es construeix amb els nostres barris.

Nota: Per a més aclariments o preguntes seria convenient que ens les fessin arribar al nostre mail de contacte. D’igual manera si poguessin avançar elements d’interès per a abordar en la conferència de premsa. (Convocatòria de premsa. pdf)

[1] Informació pública i informe: https://participa.favb.cat/conferences/JornadaEixBesos


Favb.cat