Tel.: (+34) 93 412 76 00

20 propostes del Poblenou per reactivar l’Eix Pere IV

La Taula Eix Pere IV ha presentat aquest dissabte els resultats d’un procés de participació veïnal iniciat amb l’objectiu de co-produir les línies per a desenvolupar social i econòmicament l’eix.

El context que envolta l’eix Pere IV (carrer amb una llargada de 3,5km) és el d’un dels entorns afectats pel 22@ més deteriorats del Poblenou i de la ciutat. 400 dels 1.000 locals i solars de l’Eix estan buits o abandonats, i només el tram central està a punt d’inaugurar la reforma del seu paviment.

El procés de participació desenvolupat durant el 2016 ha mobilitzat en les seves diverses fases a més de 1.300 persones en la diagnosi i a més de 400 persones en el debat i generació de propostes. Les 20 propostes veïnals per a la reactivació social i econòmica de l’Eix Pere IV s’agrupen en tres eixos d’actuació:

Patrimoni i història com a valor afegit


Unes propostes referides a la reactivació amb usos pel barri d’espais emblemàtics (Can Ricart, passatge Trullàs, La Escocesa i Ca l’Illa), la revisió del catàleg de patrimoni industrial amb criteris històrics i socials, o generar incentius o penalitzacions en la rehabilitació i preservació de façanes i edificis històrics de titularitat privada.

Economia solidària com a oportunitat urbana


Unes propostes referides a la modificació dels usos urbanístics 22@ que promoguin altres usos productius, regulin el monocultiu del turisme (hostaleria i restauració), i incentivin fiscalment la implantació de petit comerç i projectes vinculats a la Economia cooperativa, social i solidària. Així com mesures de bonificació a propietaris que cedeixin espais en desús, per a diverses iniciatives, la construcció d’equipaments necessaris pel veïnat o habitatge públic per garantir l’emancipació del jovent al barri.

Mobilitat per a la cohesió de l’Eix


Unes propostes referides a l’obertura del vial del carrer Pere IV en el tram del Parc del Centre (garantint el manteniment de la mateixa superfície d’àrea verda del parc), i a una mobilitat centrada en el carril bicicleta i el doble carril de circulació d’autobús.

Model de referència per fer ciutat

A partir d’aquest procés de participació, des de la Taula Eix Pere IV, fem públiques les següents consideracions:

Emplacem a l’Ajuntament de Barcelona i als grups municipals a assumir el compromís amb les 20 propostes sorgides d’aquest procés.

Centrar com a línies de treball la promoció i assessorament en l’impuls de l’economia social i solidària a l’eix, generant les eines i entorn necessari per a desenvolupar un mercat social; la revisió i proposta de modificació dels usos urbanístics del 22@; i promoure espais de participació per a la reactivació d’espais emblemàtics de l’eix.

Continuar amb l’objectiu de fer esdevenir l’Eix Pere IV una referència internacional de de model de desenvolupament comunitari de les ciutats basat en: procés participatiu, desenvolupament comunitari i promoció de l’economia solidària.

Taula Eix Pere IV, 21 de gener de 2017

www.eixpereiv.org

Moment de l'assemblea de dissabte

Favb.cat