Tel.: (+34) 93 412 76 00

Dia Internacional del Turisme: poc a celebrar, però celebrem algunes coses

Comunicat de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS)

Avui 27 de setembre és el Dia Internacional del Turisme. Com és sabut, a l’ABTS tenim una visió molt crítica amb la indústria turística a la ciutat. Sense entrar en més detalls ara mateix, les seves principals conseqüències negatives es podrien resumir així: factor agreujant i catalitzador en els processos d’expulsió del veïnat, tant per desplaçament directe d’habitatge cap a hotels i pisos turístics com pel fet que els fons voltor que sobrevolen i depreden les nostres llars s’aprofiten de l’atractiu turístic per augmentar el benefici; precarització del mercat laboral, substitució del comerç d’ús quotidià per negocis turístics inútils per a la vida quotidiana; massificació de carrers i places amb greus problemes de mobilitat, saturació de la xarxa de transports, contaminació de l’aire (creuers, avions, trànsit rodat), proliferació de residus molt lligada a l’hiperconsumisme turístic… i, globalment, el trencament dels necessaris vincles socials i comunitaris: el trencament de la ciutat com a lloc de vida.

Hem avançat molt en termes de percepció social d’aquest problema (ara mateix, el primer per a la població de la ciutat) i quant al relat del turisme a Barcelona, que ha passat del conte de fades explicat pels lobbies al relat de terror que expliquem les persones que patim la pressió fins l’expulsió.

Però, lluny de prendre ja el camí del decreixement turístic, veiem com any rere any continuem batent rècords d’afluència de turistes. Aquest any, malgrat el duríssim atemptat terrorista a la ciutat, les xifres de l’agost continuen superant les de l’any passat, les de qualsevol any passat. I encara hem de veure com lobbies i administracions aprofiten un fet tan lamentable per destinar més fons públics a la promoció del turisme a la ciutat

Així i tot, sí que tenim algunes coses a celebrar en aquest Dia Internacional del Turisme. Celebrem que dissabte passat les companyes de les Illes Balears han organitzat la multitudinària manifestació #FinsAquiHemArribat exigint un canvi de model econòmic. Celebrem que aquest cap de setmana el Comitato No Grandi Navi de Venècia ha celebrat unes molt exitoses Jornades per la Defensa dels Territoris Europeus amb la presència de molts col·lectius d’arreu del continent, incloent l’ABTS. Celebrem que fa una setmana érem presents a una trobada sobre habitatge i turisme a Lisboa, que aquest divendres hi serem a Donostia acompanyant el naixement del moviment contra la sobreexplotació turística allà, que fa dos anys que les trobades i visites recíproques són contínues i enriquidores.

Celebrem, en fi, que estem construint una xarxa de ciutats europees des de la qual poder fer a escala internacional un discurs crític amb la indústria turística i basat en un veritable interès públic: decreixement turístic allà on s’hagin superat els límits, fre i/o control allà on el procés de turistització estigui menys avançat: Palma, Venècia, València, Lisboa, Madrid, Roma, Donostia… i qui sap quantes més.

Hi estem treballant i molt aviat us en donarem notícies.


Favb.cat