Tel.: (+34) 93 412 76 00

El futur del moviment veïnal

Després de celebrar, cal pensar el futur. Estem en un moment crucial. S’acumulen les situacions crítiques: inflació, crisi energètica, canvi climàtic, pobresa, habitatge, serveis públics… I les elits que ens han dut fins aquí donen cada dia mostres d’insensibilitat i incapacitat per abordar els problemes, posant els seus interessos per damunt dels col·lectius. És ara quan més es necessiten moviments als barris capaços de conscienciar, mobilitzar, organitzar, treballar perquè la situació no esdevingui una fractura social, del benestar i la convivència.

El moviment veïnal ha d’assumir la seva part del canvi. Cal afrontar una revisió de les entitats per donar respostes adequades i garantir el relleu generacional. No és senzill: la situació social i cultural és molt diferent a la de fa cinquanta anys. La vida social i els comportaments individuals han canviat. També la composició social de molts barris i el marc polític i institucional. I avui el que la situació demana és un esforç sostingut per endegar, a tots els barris i a escala de ciutat, respostes col·lectives a l’alçada dels temps. La Favb i les associacions veïnals hi tenim un paper crucial, però no ho podem fer soles. Ens cal generar confluències amb moviments i persones que treballen als nostres barris i que no estan integrades en les associacions. Caldrà buscar fórmules adequades perquè aquest procés es consolidi. Perquè als barris hi hagi nuclis potents d’activistes que construeixin, a la vegada, reivindicacions i convivència, drets i ciutadania.

Venen temps difícils. Ens exigiran intel·ligència, generositat i tenacitat per trobar respostes. El moviment veïnal ha mostrat una gran capacitat de perseverança en la defensa dels barris. No és el moment del desànim, malgrat l’erosió inevitable del temps. Tenim moltes coses a fer: donar resposta a les administracions que ens saturen, tenir centralitat en el debat sobre el model de ciutat, seguir defensant l’acció col·lectiva enfront de models de participació individualista, repensar l’acció comunitària, promoure una participació ciutadana basada en la deliberació… És moment de repensar les coses, d’engrescar de nou una població sens dubte diferent, en un treball col·lectiu que sempre dona gratificacions. Que fa que valgui la pena viure i treballar als barris.


Octavetes amb reivindicacions veïnals al Saló de Cent.


Favb.cat