Tel.: (+34) 93 412 76 00

El moviment veïnal de Sant Martí fa la seva proposta al PAD i reclama participació

La Coordinadora d’Associacions Veïnals del districte de Sant Martí ha presentat un document amb les aportacions de les associacions veïnals al Pla d’Actuació del Districte (PAD) en una roda de premsa a la seu de la Favb. Les entitats van lliurar aquest document al registre municipal el passat 9 d’abril i encara no han rebut resposta per part del Districte. El portaveu de la Coordinadora i membre de l’AV Poble Nou, Toni Coll, ha explicat que el silenci de l’administració ha obligat al moviment veïnal de Sant Martí a convocar una roda de premsa per denunciar que, un any després de la constitució del govern municipal, encara no s’ha convocat un procés participatiu per escoltar les necessitats del barri. Una situació que, segons denuncien, feia anys que no passava.

El document presentat proposa una sèrie de mesures i actuacions prioritàries en clau de districte pel mandat 2024/2027, abordant els temes més crucials que afecten la vida diària del veïnat:

  1. Desenvolupar els plans específics de desenvolupament i dignificació dels barris de la Franja Besòs.
  2. Definir els plans d’usos pendents al districte amb el consens dels seus barris.
  3. Continuar la política de generació d’habitatge públic i de lloguer i rehabilitació.
  4. Tenir cura de la protecció del patrimoni dels barris de Sant Martí.
  5. Prioritzar polítiques de transició energètica i de combat del canvi climàtic.
  6. Promoure i executar programes per garantir els drets socials de la ciutadania.
  7. Implantar un model de mobilitat sostenible i prioritzar l’espai públic pel veïnat i l’ús ciutadà.
  8. Prioritzar les polítiques de salut pública.
  9. Redefinir i consensuar un mapa d’equipaments i un mapa cultural a tots els barris del districte. 

A banda d’aquestes mesures en clau de districte,  la proposta també  recull aquelles actuacions  de barri pendents d’execució.

Joan Maria Soler, membre de l’AV Poble Nou i vocal de la Junta de la Favb, ha recordat que la Comissió d’Empara, integrada en el Consell de Ciutat, encara no s’ha constituït, un fet que deixa a la ciutadania sense una eina indispensable per garantir que el dret a la participació no és vulnerat. En aquest sentit, un dels membres de l’AV Sant Martí de Provençals, Antoni Santos, ha denunciat que els Consells de Barri s’han convertit en òrgans informatius de la política territorial de l’Ajuntament, que només inclouen un punt de precs i preguntes molt poc rellevant. Les entitats han reclamat a l’Ajuntament participació real per garantir que la veu del veïnat sigui escoltada i es tingui en compte en el procés d’elaboració del full de ruta del mandat, especialment en aquelles decisions polítiques que afecten directament la qualitat de vida i generen més desigualtat social en els barris.  

Moment de la roda de premsa a la seu de la Favb
Moment de la roda de premsa a la seu de la Favb

Favb.cat