Aquesta guia pretén ser una eina útil per a les entitats veïnals quan encarem els problemes que dia a dia ens trobem per exercir el nostre dret a la participació.
El tema de la participació és central per a les associacions veïnals. Aviat farà tres anys que tenim el nou Reglament de Participació, en l’elaboració del qual la Favb va contribuir activament amb 47 al·legacions. Passat aquest temps, hem fet una reflexió col·lectiva -en l’Assemblea de la Favb, en les reunions amb les AV, en una reunió de valoració amb les primeres Iniciatives Ciutadanes, en la mateixa junta de la Favb- que ha donat com a fruit aquesta guia.
En ella trobareu respostes a aquestes preguntes:
En quines condicions poden ser útils i en quines no les Iniciatives Ciutadanes?
Quins drets tenim en els Consells de Participació?
Què fer perquè la participació tingui qualitat i no serveixi d’aval justificatiu de decisions preses prèviament?
Com garantim que la nostra veu sigui escoltada? En quins articles del reglament ens podem recolzar?
Tota la participació ha d’estar reglamentada?
Quines haurien de ser les bones pràctiques en les reunions amb l’Ajuntament?
Demanem a l’Ajuntament que reforci una concepció de la democràcia participativa i comunitària que faci valdre la importància de la ciutadania organitzada com un valor en si mateix en una societat cada cop més fragmentada per interessos individuals (concepció liberal de la democràcia).
Un cop acabat el confinament, creiem que aquesta guia pot ser molt útil a les AV en la seva relació amb l’Ajuntament. Mentrestant, us la podeu anar mirant. Hem de tenir present que aquesta és una guia oberta a la qual podeu contribuir per enriquir el text en el Participa-Favb. Més que conclusions, el que hi trobareu són orientacions.