Tel.: (+34) 93 412 76 00

La plataforma #DefensemBloc17 d’Horta reclama la cessió de l’edifici a les entitats del barri

L’especulació immobiliària que expulsa el veïnat de casa i destrueix la vida associativa del barri ha arribat a Horta. El risc que l’emblemàtic edifici de la plaça Eivissa número 17, seu des de fa quasi trenta anys de tot moviment juvenil del districte d’Horta-Guinardó, acabi venent-se a un particular per fer-hi pisos o un hotel ha aplegat una catorzena d’entitats socials, culturals i veïnals a la plataforma #DefensemBloc17 i en rep el suport d’una vintena llarga més. Els integrants reclamen solucions a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat perquè protegeixin el bloc i el cedeixin a les associacions.

Segons Irene Garcia, membre de la plataforma, del Casal de Joves d’Horta i de l’Ateneu Popular La Bugadera, l’edifici de la plaça Eivissa és un punt de trobada de tot el moviment associacionista del barri i s’ha de preservar. “El bloc 17 acull des de fa molts anys els diables, caus, esplais…molts tenen tot el seu patrimoni a l’edifici i per això exigim a l’administració que salvaguardi l’espai i el cedeixi a les entitats del barri”, explica en la roda de premsa de presentació de la plataforma #DefensemBloc17 que s’ha celebrat aquest dimarts 5 de desembre a la Favb.

La plataforma considera que la presència de les entitats a l’edifici des del 1988 dona encara més legitimitat a la seva reivindicació. A la mort del propietari, el bloc va passar a la Fundació Caixa Catalunya amb la petició que fos utilitzat per a “la promoció de l’associacionisme i la cultura catalana” i mantenint-ne la Generalitat com a garant. Amb la venda de l’entitat bancària al BBVA, el compromís s’ha esvaït i l’edifici s’ha posat a la venda per 1,1 milions d’euros. A aquesta quantitat cal afegir-li 600.000 euros més per a reformes, explica Roser Vallhonesta, presidenta de la Coordinadora d’Entitats d’Horta.

Les entitats d’Horta porten des del setembre passat mobilitzant-se per evitar perdre un dels pocs equipaments per a joves del barri i ara han decidit alçar la veu perquè el cas del Bloc17 és un problema de ciutat. Fins ara, de les reunions mantingudes amb la seu del districte d’Horta-Guinardó per reclamar que comprin l’edifici i amb BBVA perquè congeli la venda fins que el consistori es posicioni només n’han recollit promeses. “L’Ajuntament ens ha dit que no poden fer res si no tenen una pressió explícita del barri”, assegura Iu Gadea.


Favb.cat