Tel.: (+34) 93 412 76 00

Les Trinis es reivindiquen al projecte Barri Espai de Convivència de la Favb

El projecte Barri Espai de Convivència (BEC) de la Favb s’ha desenvolupat aquest 2022 als barris de Trinitat Vella i Trinitat Nova amb l’objectiu d’elaborar una diagnosi general de l’estat dels dos barris a partir de la informació del veïnat, el mapatge i el treball conjunt de les entitats que formen el teixit associatiu. El BEC va néixer fa 22 anys amb la voluntat de fer una radiografia sociopolítica dels barris de Barcelona, per això és un projecte que emergeix des de la ciutadania.

La col·laboració de les escoles i instituts de la zona ha estat imprescindible per al projecte BEC, amb xerrades sobre la història dels barris i participació d’infants i adolescents. Gràcies a la implicació de les associacions veïnals Trinitat Nova, Trinitat Vella i Trinitat Uneix s’ha realitzat una marxa exploratòria pels dos barris per fer una radiografia més acurada de les necessitats i problemàtiques de les Trinis.

Ara, la publicació de la revista BEC i l’exposició són la culminació de la feina feta aquests mesos, que ha inclòs un extens treball de camp amb la realització de 314 enquestes (a Trinitat Nova, 161 i a Trinitat Vella, 153). Els resultats de la recerca i els dibuixos dels alumnes que hi han participat es podran veure al Centre Cívic de Trinitat Vella (carrer de la Foradada, 36) del 8 al 28 de setembre. La inauguració es farà aquest dijous 8 de setembre a les 18:00 hores.

Les Trinitats tenen unes històries força complexes, on les lluites veïnals han tingut un paper molt important. Tanmateix, entre les conclusions, es destaca el fet que el teixit associatiu ha anat perdent força amb el pas del temps. Malgrat les diferències entre els dos barris, són moltes les coses que els uneixen començant per la percepció d’un cert oblit per part de l’Ajuntament de Barcelona en comparació amb altres zones de la ciutat, els problemes d’accessibilitat i la contaminació provocada per les Rondes i la Meridiana.

Entre les coses positives, el veïnat destaca sobretot la gran quantitat d’espais a l’aire lliure per gaudir del lleure i fomentar la convivència entre veïna i veïnes. També valoren l’obertura de nous espais als barris, com ara l’espai comunitari Tres Ulls amb la seva biblioteca, o els casals de barri, fets que animen a seguir endavant amb la implicació veïnal, necessària per a la millora real de les Trinis.


Favb.cat