Tel.: (+34) 93 412 76 00

Odei A.-Etxearte: “La paraula ‘perifèria’ ara connota dignitat i orgull”

Va escriure el llibre De suburbi a ciutat, sobre les lluites populars dels anys setanta i vuitanta a Santa Coloma de Gramenet, i la planificació popular del futur de la ciutat coneguda com a Pla Popular. Exhaurit, han hagut de fer-ne una segona edició.

Per què el va fer, aquest llibre, i com n’interpreta l’èxit?
És un llibre que omplia, parcialment, un forat. Recull lluites veïnals que són en la memòria popular, que formen part de l’essència de la ciutat i que connecten amb tota una part de la història de Catalunya, però que després van ser oblidades o descontextualitzades per un relat polític interessat, que té un gran poder a l’hora de construir l’imaginari col·lectiu. A Santa Coloma, com deia Xavier Valls, cada projecte té darrere una història de fang, de lluita i de por -perquè també hi va haver repressió- i mereixien ser reivindicades, documentant-les i recordant que van existir. El Pla Popular és un orgull i un referent per a les generacions que vam venir després. I d’alguna manera forma part de nosaltres: hi van ser els nostres pares i avis. D’aquí venim. Després de la mort de Valls, l’amic Jaume P. Sayrach va reivindicar durant dècades que s’escrivís aquest llibre. I al final el vam fer amb l’ajuda de moltes persones. Era de justícia.

I, per si no n’hi havia prou amb el llibre, també n’han fet una pel·lícula, Perifèria, que va emetre TV3 i ha passat per diferents cinemes. Sorprèn que vostè, que és una periodista jove, se senti tan fascinada per aquest període històric. Per què troba tan interessant la construcció del país des de les perifèries?
Potser perquè jo mateixa m’he sentit sempre part d’aquesta perifèria, malgrat totes les oportunitats que he tingut la sort de tenir. Vaig descobrir tot un món llegint la revista Grama quan feia el treball de recerca del batxillerat: vaig adonar-me que vivia a Santa Coloma sense la consciència d’aquest arrelament essencial. De vegades, conèixer el passat també és estimar. Les perifèries han estat estigmatitzades per una voluntat més o menys explícita de marginació o de control. No és casual que hi hagi realitats que costi tant que siguin visibilitzades, i que quan ho són sempre sigui amb una mirada simplista o estigmatitzadora. Per sort, això fa temps que ha començat a canviar. La mateixa paraula perifèria abans tenia connotacions negatives. Ara, de reivindicació, dignitat i orgull. L’equip de la pel·lícula la vam triar com a títol per aquesta raó.

Com a periodista es va formar a Fòrum-Grama, que és una continuació de la primigènia Grama, ambdues fundades per Sayrach. Va ser ell qui li va inocular el virus del periodisme? I com és que ha acabat fent d’analista política? Per què aquesta especialització?
Des de petita que m’agradava molt escriure, i vaig arribar a Fòrum-Grama amb 17 anys amb la idea que volia ser periodista. Hi vaig aprendre l’ofici gràcies al Jaume. L’ofici en el millor dels sentits. Després, em vaig especialitzar en política per casualitat. Quan encara no havia acabat Periodisme, després d’unes pràctiques voluntàries com a becària a El Punt, a la secció local de Barcelona, em van oferir feina. Però a última hora van tenir una baixa a la secció de política i vaig acabar allà. La veritat és que m’agrada molt la política. És dura però addictiva. Si no, difícilment hauria sobreviscut en aquesta selva. També m’interessen altres coses. Però l’especialització es fa amb els anys, i com més en fa que hi ets, millor per al resultat final, i al mateix temps és més difícil sortir-ne, potser.

Ha viscut els anys del Procés intensament, de prop. Ara que es compleixen cinc anys, i a la vista de l’estat actual de la selva, quina lliçó en treu? S’imaginava que la desunió i el desànim serien tan bèsties? I la independència, sense sang, per la via democràtica, creu que algun dia serà possible?
Aquesta desunió era previsible, en part, perquè contínuament hi va haver divergències i estira-i-arronses partidistes abans i després de l’1-O. I els partits sempre busquen sobreviure. Però no m’imaginava que tocarien fons així, o com a mínim fins a tan avall. La repressió ha tingut efectes devastadors per al moviment, i això que era de preveure, vist l’exemple basc, que hi hauria represàlies. De l’1-O es pot extreure la lliçó que l’Estat espanyol està disposat a tot -també a recórrer a la violència davant d’un moviment no violent-, i això ha acabat amb totes les ingenuïtats. Personalment, continuo pensant que la unilateralitat i la desobediència civil són l’única via per aconseguir la independència, però això vol dir que els que s’hi impliquin assumeixin molts riscos i costos personals. I llavors la pregunta és si hi ha prou gent disposada a donar-ho tot. I potser sí que hi és, però ara mateix hi ha una desconfiança total entre la majoria de les bases del moviment -la gent, que hi és- i el lideratge dels partits. Si no reconnecten, difícilment podran avançar, perquè tots són necessaris malgrat que de vegades pugui semblar el contrari.

En la seva formació personal i ideològica ha influït molt el seu pare, traspassat molt jove, un militant històric de l’esquerra comunista de Santa Coloma. Compartia amb ell aquestes posicions? I com interpreta que aquesta esquerra, que a Santa Coloma va governar la ciutat durant dotze anys, continuï veient la independència com quelcom aliè, un moviment burgès?
El meu pare va militar al Moviment Comunista i, de fet, es va instal·lar a Santa Coloma per fer un d’aquells processos de proletarització. Va conèixer la meva mare a les joventuts del partit. Anys després, amb l’arribada de la democràcia, va viure una decepció molt gran per com va anar tot i es va allunyar de tots els partits. A casa hem crescut amb valors d’esquerres, que comparteixo, i sempre potenciant l’esperit crític. Això de la visió de l’independentisme -i abans del catalanisme- com a moviment burgès em sembla que no s’ajusta a la història ni a la realitat actual de Catalunya, amb classes populars molt diverses. Ja es va veure on eren les veritables elits durant el Procés. Entenc que en certs entorns s’hagi potenciat aquesta associació, que pot estar basada en algunes experiències personals, però també s’ha simplificat en excés per treure’n rèdit polític.

Tant en el seu llibre -que recull les lluites urbanes dels setanta- com a la pel·li, que connecta aquelles amb les actuals, es reivindica els valors i la cultura de la perifèria, que no estan gens presents en els mitjans de comunicació catalans, ni privats ni públics, tan endogàmics i en general controlats per les mateixes familietes de sempre. Té a veure això en el fet que se n’hagi tornat a viure a Santa Coloma?
Hi deu tenir alguna cosa a veure. Santa Coloma és una ciutat que es fa estimar per la seva gent. Però també ha estat una elecció egoista objectivament. S’hi viu molt bé i està molt ben comunicada, i això és essencial si tens un mínim marge d’elecció en un moment en què el mercat immobiliari expulsa tanta gent de Barcelona. A la perifèria hi ha molta més vida que als barris despersonalitzats pel turisme i la gentrificació, on cada cop és més difícil viure-hi.

Kapuscinski i Martí Gómez deien que el periodisme és l’ofici més bonic del món. Ells van poder viatjar, conèixer món, tenir temps per analitzar en profunditat els temes i endinsar-se a la vida de la gent… Res que ara sigui possible. Com és, com definiria l’ofici que vostè viu ara?
Diria que és un ofici molt vocacional, però en general molt precari i en què no sempre n’hi ha prou amb picar molta pedra per prosperar. Per això deixa molta gent pel camí. I en un món connectat les 24 hores i masclista com aquest, també moltes dones especialment, per les dificultats per conciliar. Personalment, em sento una privilegiada, i m’alegra veure que hi ha companys que se’n surten fent un periodisme que vol assemblar-se al d’aquests i altres referents. És una professió que mereix més autocrítica i humilitat. Crec que hem viscut un excés de corporativisme mal entès, que no hem denunciat prou pràctiques que de periodisme no en tenen res i que desprestigien l’ofici, i massa connivència amb els poders. També hi ha molta superficialitat. Un excés d’egocentrisme potenciat per la projecció que poden donar les xarxes socials o la presència en mitjans de gran audiència. Per a mi, l’important són les històries i com les expliquem, sempre amb honestedat, no qui les explica; i no oblidar mai que ens devem als lectors. No em puc queixar: tinc la sort d’haver pogut treballar en mitjans amb prou llibertat per sentir-me coherent amb mi mateixa.

El perfil

Odei Antxustegi-Etxearte Atienzar (Santa Coloma de Gramenet, 1982) és llicenciada en Humanitats i Periodisme per la UPF. El 2013, va iniciar una recerca per reconstruir la història del Pla Popular de Santa Coloma amb testimonis de persones que havien participat i que havien quedat oblidats. El resultat va ser el llibre De suburbi a ciutat: el Pla Popular de Santa Coloma de Gramenet (Fòrum-Grama, 2014), que després va inspirar el documental Perifèria (2020), produït per Antivaho Cinematográfico, del qual Etxearte n’és codirectora i coguionista.


Odei Antxustegi-Etxearte, a Santa Coloma de Gramenet.


Favb.cat