Tel.: (+34) 93 412 76 00

Quadern de bitàcola. Resum del dia 12

Baixem d’intensitat. Ara es tractarà d’anar cristal·litzant els fets de les acusacions poc a poc, amb els seus intervinents directes. Després ja arribaran les defenses.

Comencem amb el senyor Torrado, el cap de seguretat que posa Llinares i ens il·lustra sobre algunes troballes fetes com la de la sortida de les bosses de documentació orquestrada per Montull i el rastreig documental dels primers dies de mandat de Llinares.

Després escoltem Marta Bas, la cap de manteniment del Palau que va obrir la pista a les obres i serveis facturats al Palau que no s‘havien fet i que, malgrat que la força de l’evidència ha fet que els acusats hagin hagut de reconèixer, segueix essent focus de les ires de les seves defenses, que la intenten desacreditar sempre que poden insinuant que agafava baixes llargues.

Llavors ens assabentem que no la van deixar gaudir de la seva baixa de maternitat amb normalitat i que a partir del primer mes va anar dos cops a la setmana a treballar.

Sabia que Natur System havia fet obres pel Palau i no coneixia Hispart.

Després comencen les declaracions de la gent del departament de comptabilitat i un d’ells declara que era molt evident que sortien grans quantitats d’efectiu, bàsicament de la Fundació però també del Consorci, amb destí a l’Orfeó, amb justificants signats per Enric Álvarez o Jordi Montull.

Allà es preparaven els xecs i veien els conserges amunt i avall amb els sobres de diners. Ens expliquen que hi havia dos circuits pel pagament de factures. Un molt estricte, amb factures visades pel responsable de la feina i pel cap de departament i finalment per Jordi Montull, i un altre d’alta velocitat; aquest sistema estava reservat per a factures que portava Gemma Montull (de les que recorda les d’Hispart, Letter Graphic, New Letter, …) que es pagaven de seguida generalment contra els comptes de Caja Madrid i Bancaja.

Una comptable ens relata que a partir de l’entrada de Gemma Montull comencen a baixar els reintegraments en efectiu i a augmentar transferències per pagar aquelles empreses de les quals fins llavors no havien comptabilitzat factures.

Quan Hisenda va demanar justificació d’alguns moviments amb xec al portador i efectiu, l’advocat Llopart, encarregat de la inspecció i ara acusat, li va demanar la justificació d’un xec i era un d’aquells rebuts de l’Orfeó signats pel Jordi Montull. No tenia cap relació amb pagaments ni a Horencat ni a CBM10, que són les factures que es van presentar a Hisenda.

Tot això va fer sospitar un dels comptables que va donar avís a la Intervenció de la Generalitat, però com que no va passar res de res, i ningú feia cap pregunta, va decidir no cremar-se els bigotis.

Àlex Solà Paños
Advocat de la Favb


Favb.cat