Tel.: (+34) 93 412 76 00

Roda de premsa: Denúncia d’un cas d’especulació immobiliària relacionada amb el narcotràfic al Raval

Dia i hora: Dimarts 5 de juny de 2018, 11 hores
Lloc: Espai Ágora Juan Andrés Benítez, cruïlla del carrer Aurora i Riereta. Barri del Raval, Barcelona
Convoca: Acció Raval

L’associació Acció Raval vol denunciar un cas molt especial d’especulació immobiliària relacionada amb el fenomen de narcotràfic que venim patint fa anys al barri del Raval a Barcelona.

Al Carrer Riereta i Vistalegre, des de 2012, es va generar un nucli de distribució de droga aprofitant els locals i pisos buits que una entitat financera (BBVA-Unnim) tenia en aquesta zona.

L’entitat propietària no va intervenir, fins a març de 2017, tot i que l’hi van demanar els veïns reiteradament durant anys. En aquell moment es va expulsar als narcotraficants, però no acusats de tràfic sinó com okupes. Al mes següent van tornar a instal·lar-se i van provocar baralles entre bandes.

Malgrat els nous avisos i queixes dels veïns, l’entitat financera no va donar resposta a cap de les peticions i va haver de ser la mobilització ciutadana la que fes fora a aquests narcotraficants.

Al final, al novembre de 2017 (5 anys després) els veïns van aconseguir evitar que els narcotraficants tornessin a entrar en aquests habitatges facilitant la seva ocupació per persones no conflictives, cosa que va donar per fi una mica de tranquil·litat a la zona.

Al març d’aquest any 2018, l’entitat financera propietària ha donat senyals de vida al barri, però no per ajudar els veïns, sinó per desnonar a les persones que van ocupar aquests habitatges arrabassant-les als narcotraficants. En concret al carrer Riereta número 3.

Aquest cas és un exemple clar del que està passant als barris de Ciutat Vella de Barcelona: Fons especulatius i entitats financeres s’estan apoderant de molts habitatges i locals mitjançant la maniobra de deixar degradar el barri, estigmatitzar-lo amb campanyes mediàtiques en mitjans que financen ells mateixos amb publicitat i poder comprar així a preus barats el que en un futur pensen vendre a preu d’or.

Els veïns del Raval volem un barri en condicions d’habitabilitat dignes i no volem el narcotràfic que creix paral·lel a l’especulació immobiliària.

Volem la intervenció de les administracions públiques (Ajuntament, Generalitat i Estat) per aconseguir evitar l’especulació, el buidatge i degradació d’edificis i la proliferació de tràfic de drogues. Això només podrà ser possible si l’Estat legisla per regular els preus de l’habitatge, la Generalitat inverteix molt més en habitatge públic i l’Ajuntament intervé en el control de les activitats comercials, la neteja i la seguretat ciutadana.

La roda de premsa es realitzarà el dimarts dia 5 a les 11 del matí a l’Àgora Juan Andrés Benítez, a la cruïlla de carrer Aurora i Riereta, molt a prop d’una de les vivendes (Riereta 3).


Favb.cat