Tel.: (+34) 93 412 76 00

Tareixa Pardo: “En el barri del Besòs i el Maresme hi ha una degradació programada”

“La convivència en el barri del Besòs i el Maresme s’ha malmès en els darrers anys”, afirma Tareixa Pardo, vocal d’habitatge de l’Associació de Veïns i Veïnes Barri Maresme de Barcelona. Això es deu, segons afirma, a la inacció de la Guàrdia Urbana, que ha permès un mal ús de l’espai públic, junt amb el fet que “caldria més pedagogia i una campanya de civisme” que reclamen des de fa temps. Un exemple que posa de manifest això és la gestió dels residus: “L’Ajuntament culpava els veïns de la brutícia; ara que entrarà en vigor una nova contractació de neteja, en comença a reconèixer les deficiències”, recorda.

El Besòs i el Maresme és un dels barris de la ciutat amb la taxa d’atur més alta i amb l’índex més baix de titulats superiors. Per això, l’entitat defensa la necessitat de construir una escola d’adults, ja que la que hi havia fins al 2014 al centre cívic del barri es va desmantellar. Hi ha una entitat, Martinet Solidari, que està oferint aquest tipus de formació però sense local propi, de manera itirenant per diversos espais, inclosa l’associació veïnal. “Aquest equipament educatiu facilitaria al veïnat la integració de nou en el circuit educatiu, i el capacitaria amb una titulació oficial, i això es tradueix en més èxit d’inserció laboral”, exposa Pardo.

L’entitat també reclama serveis com una escola bressol, un institut de secundària, instal·lacions esportives -que aquí són inexistents, tot el contrari que a barris com la Vila Olímpica- i una biblioteca de barri -ja que la que hi ha ara té horaris reduïts-.

Per regenerar la barriada, l’associació veïnal ha presentat un projecte artístic prenent com a referència ciutats com la de Glasgow (Escòcia). Planteja que col·lectius de la zona facin fotomurals històrics que visibilitzin la biografia col·lectiva del Besòs, així com grafits representatius de la multiculturalitat del veïnat i escultures fetes amb peces reciclades.

Aquestes propostes pretenen lluitar contra l’abandonament, l’aïllament i la deixadesa, que, segons Pardo, pateixen des de fa anys: “En el barri del Besòs i el Maresme hi ha una degradació programada, i els veïns ens neguem a marxar, a regalar-lo a la ciutat. Aquest barri és d’origen obrer i s’ha de dignificar”, conclou l’activista.


L'activista veïnal del Besòs i el Maresme Tareixa Pardo.


Favb.cat