El conveni de col·laboració permetrà la conservació i el lliure accés dels especialistes als materials històrics.
Aquest dijous 2 de març s’ha presentat el conveni de col·laboració firmat entre la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB) i la Universitat de Barcelona per traspassar l’arxiu històric de la federació al Pavelló de la República. L’objectiu de l’acord és triple. Per una banda busca la preservació del llegat –inclosa la digitalització dels materials més deteriorats-, i per l’altra la catalogació dels materials i, finalment, l’accés dels estudiosos a 45 anys d’història a través de documentació escrita diversa, fotografies i cartells. El de la Favb és el fons documental més important i complert del moviment veïnal barceloní.
Durant la presentació, la presidenta de la Favb, Ana Menéndez, ha destacat la importància d’aquest acord perquè pot servir d’exemple perquè les entitats veïnals de la ciutat prenguin consciencia de la importància del seu fons i el comparteixin amb la societat. “Volem donar visibilitat a aquest llegat i posar-lo a l’abast, i també és important que les associacions de veïns posin en valor la documentació que tenen”, va explicar després de deixar clar que la propietària del fons segueix sent la Favb.
El director del Centre d’Estudis Històrics Internacionals-Pavelló de la República de la UB, Andreu Mayayo, ha assegurat que aquest fons cobrirà l’actual dèficit documental sobre la història del moviment veïnal de la ciutat. “Ens interessa el moll de l’ós de la Favb: actes de reunions, cartes, demandes, al·legacions a plans urbanístics…”. Mayayo ha recordat que “si aquesta ciutat és com és, és gràcies al moviment veïnal” i amb aquest tipus de documentació a l’abast dels historiadors “podrem aportar una visió més policèntrica del moviment veïnal perquè fins ara s’ha fet un relat d’un passat que no es correspon amb la realitat”. Amb aquest material, ha afegit, “els veïns es convertiran en protagonistes de la història i no en actors secundaris”.
Per la seva banda, l’historiador i periodista Marc Andreu ha destacat el gran valor del fons històric de la Favb perquè “explica la història d’un temps i d’un país”. Andreu, autor del llibre Barris, veïns i democràcia, ha explicat que des de la seva legalització a l’any 1972, la federació veïnal ha actuat “de paraigües dels moviments democràtics que encara no estaven legalitzats” i que tota aquesta activitat política està recollida gràcies a la memòria documental de la Favb.
Els pròxims dies els tècnics del Centre d’Estudis Històrics Internacionals procediran a la tria dels materials i a la preparació del trasllat de l’arxiu per començar-ne la seva catalogació.